Kezdőlap Régió

Budapesten járt szombaton A „Háztájit az asztalra!” térségi tanyai termékvására a Csepeli Hungarikum Fesztiválon

 

Kecskemét és térségének őstermelői, kistermelői és kézművesei első ízben kaptak meghívást a 2014. október 11-én megrendezett Csepeli Hungarikum Fesztiválra a „Háztájit az asztalra!” vásársorozat keretében.

 

A gazdák és kézművesek már reggel birtokba vették az emeletes házak közti völgyszerűen elterülő hatalmas parkos részen a számukra kijelölt helyeket, ahol egy igazi családias napot tölthettek együtt az érdeklődő sokaság közösségében. A közelről és távolabbról érkezett eladásra kínált háztáji termékek mellett fesztiválhangulatot teremtett a helyben sült kürtöskalács illata, a bográcsos birkapörkölt tűzifaropogása, a pónilovaglással egybekötött állatsimogató, a kézműves foglalkozások, ahol mindenki próbára tehette kézügyességét és még hosszasan lehetne sorolni. Folyamatos kulturális programok is zajlottak a színpadon, a Sebő együttes muzsikája már délelőtt megalapozta a hangulatot a nap további részére.

 

Az estébe nyúló programsorozat a térségünkből érkezett közel húsz gazdának és kézművesnek is őszintén elnyerte tetszését, akiket az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület közvetítésével árulták portékáikat az Hungarikum Fesztiválon, név szerint: Apró Tamás fafaragó, Árvainé Bánfi Mónika gyurmaékszer-készítő, Gut Rita ékszerkészítő, Karsai Kata fazekasmester, Kerékgyártó Attila fajátékkészítő, Marosi Tibor pék, Szappanosné foltvarró, Tar Péter fafaragó, népi hangszerekészítő, Zrínyiné mézeskalács készítő. Az Abonyi Manufaktúra fajtamézeit hozta, míg Bánfiné Ilona horgolt munkáit, Bíró István fatálait, Börönténé Molnár Melinda fürjtojásokat és homoktövis termékeket hozott, Czingel Mihály füstölt húsáruval érkezett, Gulyás Zoltán mézeit és Hörcsögné Erzsébet házi készítésű lekvárjait kínálta eladásra.
Ez egy olyan rendezvény volt, ahol nemcsak a „kínálat” és a „kereslet” talált maradéktalanul egymásra, hanem a tárgyi, a verbális és az emocionális értékek is jellemezték az egész napot, miközben az emberek csak egyszerűen jól érezték magukat. Így lehet egy lokális esemény országosan is fontos, és így válhat a hungarikum helyi szinten is jelentőssé, mert a közös értékek teszik az emberek halmazát közösséggé.

 

Képgaléria:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.374714362678356.1073741848.139133329569795&type=3