Szép sorban megérkeztek a Borháló üzleteibe a 2018-as újborok, hogy az év vége felé haladva, legyen mit kóstolni az idei termésből.
Az újbor esetén, ami lehet fehér-, rozé- vagy vörösbor is, természetesen leginkább a korai szüretelésű szőlőfajták felhasználása jöhet szóba. Ebben a stádiumban áll a bor a legközelebb a szőlőhöz, ezért az elsődleges szőlőillatok és -ízek ilyenkor még dominánsak, ami friss, üde és gyümölcsös jelleget biztosít a bornak.
Ez a jelleg pedig roppant közel áll a legtöbb borkedvelőhöz, az újbor ételhez jól párosítható tulajdonsága miatt is – amik közül továbbra is a libaételek a legnépszerűbbek.
Itthon leggyakrabban libalakomát készítünk az újborokhoz. Bár már túl vagyunk a Márton-napon, az egy-két hétig tartó újbor „főszezonban” még nyugodtan kísérhetjük az újborokat libás fogásokkal. Rendezzünk újborkóstolót a barátoknak, a családnak. Állítsunk össze egy 5-6 tételből álló borsort, ügyelve arra, hogy többféle bortípusból és borvidékről is válasszunk.
A Borháló munkatársai az alábbi újborokat ajánlják libahús mellé:
FEHÉR:
Lisicza Zöldveltelini 1,5L és 0,75 – könnyű és fűszeres
Font Irsai Olivér 3L és 0,75L – friss, üde, zamatos
Szentpéteri Irsai Olivér 1,5 L és 0,75L – szőlővirág illatú, enyhén muskotályos primőrbor
ROSÉ:
Lelovits Rosé 1,5L és 0,75L – klasszikus villányi rosé, rendkívül gyümölcs
Günzer Rosé 0,75L – könnyed és játékos illatbomba
Vojtek Pannon Primőr Rosé Cuvée 1,5L – kicsattanóan friss primőrbor
Szentpéteri Néró Rosé 1,5L és 0,75L – egyedi illatvilág, mediterrán stílus
Szentpéteri Néró Siller 0,75L – már nem rosé, de még nem vörös – elképesztő újbor
VÖRÖS:
Lelovits Portugieser 1,5L és 0,75L – fiatalos, gyümölcsös és selymes. A libák kedvence!
JEKL Vadóc 1,5L és 0,75L – könnyed és gyümölcsös