Kezdőlap Események Nyolc új dokumentumfilmet láthat a közönség a Banff Hegyifilm Fesztiválon

Nyolc új dokumentumfilmet láthat a közönség a Banff Hegyifilm Fesztiválon

A magyar közönség ötödik alkalommal láthatja az év legjobb hegyifilmjeit a Banff Hegyifilm Fesztivál keretében, amelynek keddtől csütörtökig tartó budapesti programján nyolc új, a kalandsportok széles palettáját felvonultató film szerepel.

Az idén 41 éves kanadai Banff Mountain Film Festival évről évre a legújabb hegyi témájú dokumentumfilmeket mutatja be, legyen szó hegyisportokról, felfedezésről, kalandról vagy éppen hegyi kultúrákról, esetleg környezetvédelemről. A benevezett filmek közül nemzetközi zsűri választja ki a fesztivál díjazottjait, amelyek később világ körüli turnéra indulnak – olvasható a magyar vetítéseket szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
A Banff Mountain Film Festival World Tour keretében az elmúlt évben 40 országban, az Antarktisztól Izlandig, Dél-Afrikától Japánig összesen 940 vetítést tartottak, amelyekre a hegymászóktól az egyetemi diákokig több mint 440 000 néző volt kíváncsi.
Az idei programban, amelyet a Corvin moziban láthat a magyar közönség, szerepel egy izlandi szörfösökről szóló film, inspiráló sziklamászó történet, kötéltánc a Verdon-kanyon felett, extrém sí az Alpok legizgalmasabb lejtőin, hegyi futás a Himalájában, vadvízi evezés Pápua Új-Guinea esőerdejében és az Atlanti-óceán átszelése egy vitorlással.
A fesztivál szervezői több kísérőprogrammal is készülnek, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetsége a seregszemlén adja át az Év mászása 2016 pályázat díjait is. Az elmúlt év legjobb sportteljesítményt nyújtó magyar hegy- és sziklamászóit kedden díjazzák hegymászás, boulder, sportmászás, nagyfalas és tradmászás kategóriákban.

(MTI)