Kezdőlap Események Beke Márk a Wojtyla Házban számolt be Los Angeles-i útjáról

Beke Márk a Wojtyla Házban számolt be Los Angeles-i útjáról

Nemrégiben tért haza mesterével Los Angelesből Beke Márk ifjú harsonás, ahol Kuna Lajos tanítványa 2. helyezést ért el egy nemzetközi harsona világtalálkozón. A Kodály Zoltán Szakgimnázium tízedikes tanulója ebből az alkalomból látogatott el zenetanárával hétfőn a Wojtyla Házba, ugyanis kiutazásukat Farkas P. József, a szociális intézmény alapító-igazgatója is támogatta.

A népkonyha hétfői ebédosztását megelőzően két romantikus koncert duettet adott elő harsonán mester és tanítványa Vladislav Blazhevich orosz zeneszerző műveiből.

A versenyre június 28-án került sor a négy napig tartó fesztiválon. Egy nemzetközi zsűri az előzetesen beküldött több száz felvételt elemezve hívta meg Márkot a döntőbe egy lengyel és egy dél-koreai versenyzővel egyetemben. Hárman vívták meg zenei csatájukat egy méregdrága harsonáért, melyet végül a lengyel versenyző vihetett haza – derült ki kettejük előadásából.

Az akklimatizáció miatt a verseny előtt két nappal, vasárnap éjjel érkeztünk Los Angelesbe. Kedden volt egy zongorás próba. Szerdán 9 órakor kezdődött maga a verseny a három döntős részvételével. Utána konferenciák, koncertek következtek szimultán módon. Volt úgy, hogy négy programot is meghirdettek azonos kezdéssel. Érdeklődés szerint lehetett válogatni – közölte Kuna Lajos.

Éreztem, hogy jól fogok szerepelni, mert tisztességesen felkészültem. A legjobbat hoztam ki magamból – vette át a szót a fiatal zenész.

Kuna Lajos szerint Márk csodaszépen játszott. Sokkal jobban, mint a dél-koreai. Mint elmondta, a későbbi nyertest nem hallották, mert előttük került sorra. Aki egy másik kategóriában is ringbe szállt, akkor pedig kétségtelenül meggyőző teljesítményt nyújtott a Márknál két esztendővel idősebb lengyel versenyző.

A Kecskeméti Városi Fúvószenekar vezetője hozzátette:
Kötelező művet kellett előadni. A zsűrit és a versenyzőket egy paraván választotta el egymástól, tehát nem tudhatták az elbírálók, ki játszik éppen, csupán hangszeres szólamokat hallottak és hozzá egy sorszámot láttak. Mindenkinek ugyanazzal a darabbal kellett megbirkózni egy zongorakísérő közreműködésével.

A Facebook oldalamon keresztül, illetve e-mailben sok gratulációt kaptam, de eleinte egy kicsit el voltam kenődve, amiért nem én végeztem az első helyen. A kint szerzett élmények, szakmai tapasztalatok azonban mindenért kárpótolnak – hangsúlyozta Márk.

A verseny után rengeteg fergeteges koncert, szimpózium, mesterkurzus következett. Nem rohantunk haza. Kinti magyar barátaink segítségével kirándulhattunk még Kaliforniában, majd a Los Angeles-i Magyarok Háza látott vendégül bennünket. Itt hazaindulásunk előtt egy kis koncertet is adtunk. Sokat tanultunk, tapasztaltunk ezen a harsonás világtalálkozón, melyen a szakma színe-javával foghattunk kezet, ismerkedhettünk meg személyesen. Köszönjük azoknak, akik lehetővé tették kiutazásunkat, ami egy igazán példaértékű, mondhatni városi összefogás eredménye volt – hangoztatta egyebek mellett Kuna Lajos.

(Fotók: Mátyus István)