Kezdőlap Események STRASBOURGBÓL TUDÓSÍTUNK – Navracsics Tibor előadása

STRASBOURGBÓL TUDÓSÍTUNK – Navracsics Tibor előadása

Kép forrása: internet

 Az Európai Parlament 2017. szeptember 13-án megtartott ülésén felszólalt Navracsics Tibor (politikus) is. Beszédében kitért arra, hogy az Erasmus Plus az európai integráció egyik legnagyobb sikere, hiszen több mint 9 millió ember vesz részt benne, amelyek által szakmai tapasztalatokra, élményekre tehetnek szert a résztvevők.

„2014-ben az összes fiatalokkal foglalkozó oktatási-, képzési- valamint sportkezdeményezés egyesült, így közösen megalkották az Erasmus Plus nevű programot, amelyben – a megalakulás óta – 33 európai ország vett részt.

A féléves felülvizsgálat előzetes eredményei azt bizonyítják, hogy a tagállami hatóságok nagyra becsülik, hogy a tanulás minden formája megvalósul a program keretein belül, továbbá azt is, hogy az élethosszig tartó, folyamatos tanulás elképzelésébe is képes beilleszkedni, hiszen az általános oktatás, a felnőttoktatás, az egyetemi oktatás egyaránt szerepel a program leírásában.

Az Erasmus Plus programmal kapcsolatban két vonalon dolgozik a bizottság: egyrészt megpróbálják minél korábban felvértezni a fiatalokat jó készségekkel, másrészt ösztönzést kapnak a programra jelentkezők, hogy az iskolák – beleértve a szakmai képzéseket is – és a munka világa között szorosabb legyen a kapcsolat. Ezáltal a fiatalok többféle kompetenciát képesek kifejlesztetni, így az életben is jobban tudnak érvényesülni.

A program igyekszik a fiatalok jövőjét mind digitális, mind virtuális eszközök segítségével biztosítani, éppen ezért fejlesztették ki az úgynevezett blended learning programot, amely a digitális médiát és a hagyományos osztálytermi tanítást kombinálja.

Azon fiatalok számára, akik részt kívánnak venni az Erasmus Plus programban, azoknak már június óta rendelkezésükre áll egy applikáció, amelynek segítségeképpen közelebb kerülhetnek egymáshoz az európai polgárok. Az applikáció rendkívül felhasználóbarát, illetve teljes mértékben alkalmazkodik a digitális kor követelményeihez. Jelenleg több mint 35.000 hátrányos helyzetű fiatal vett részt az Erasmus Plus programban, statisztikák alapján ez a szám bővülni fog.” – foglalta össze Navracsics Tibor az előadásában.