Kezdőlap Események A „Magyar Tudomány Ünnepe”

A „Magyar Tudomány Ünnepe”

A „Magyar Tudomány Ünnepe” alkalmából rendezte meg a Bács- Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) hagyományos ünnepi ülését Kecskeméten, a Tudomány és Művészetek Házában, „Határtalan tudomány – genetika és a mesterséges intelligencia kutatás új útjai” címmel. A teltházas eseményen rangos előadók tartottak előadást.

A programot prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanár nyitotta meg, rövid köszöntőjében méltatta a magyar tudomány társadalomban, gazdaságban betöltött szerepét, és beszélt a tudás átadásának új módszereiről – nemzetközi áttekintésben.

Dr. Kraszkó Károly a Bács-Kiskun Megyei TIT elnöke köszöntötte a résztvevőket, s kifejtette, hogy a Magyar Tudomány Ünnepe a tudományos ismeretterjesztés legfőbb küldetésének, a tudomány, a tudás személyes átadásának ünnepe is. Bevezetőjében hangsúllyal említette meg az új természettudományos élményközpont létesítésének lehetőségét, melyet egy sikeres pályázat folytán a TIT hozhat létre és működtethet az elkövetkező 40 hónapban, Kecskemét várossal partnerségben.   

Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter akadémikus, a TIT tiszteletbeli elnöke országos kitüntetéseket adott át, a tudományos ismeretterjesztésben résztvevők példaértékű tevékenységének elismeréseként, valamint a TIT közhasznú tevékenységét évtizedek óta támogató Intézménynek.  

A TIT Bugát Pál Emlékérmet adományozott prof. Dr. Király László kandidátus, nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanárnak, aki TIT megyei szervezetének két cikluson keresztül is elnöke volt. Kiváló ismeretterjesztésért emlékplakettet kaptak Dr. Kuti István nyugalmazott főiskolai tanár, a Kecskeméti Főiskola volt rektor helyettese, a TIT korábbi városi elnöke, Szabó MihályJakabszállás község nyugalmazott polgármestere. TIT Aranykoszorús Emlékplakett díjazottja Kovács Lajos az Autó Univerzál Kft. cégcsoport ügyvezetője.

Az eseményen egymást követték a rangos tudományos előadások. Elsőként Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter akadémikus, a TIT tiszteletbeli elnöke tartott előadást „az emberi gondolkodás fejlődése, agyunk működésének titkai” címmel. Majd Dr. Milotay Péter növénynemesítő következett, – a Zöldségtermesztési Kutató Intézet részéről – „Zöldségrezisztencia nemesítés kihívásai” című előadásával. Végül Dr. Pintér István főiskolai tanár (Neumann János Egyetem) lehetővé tette számunkra, hogy a betekintést nyerjünk a mesterséges intelligencia kutatás rejtelmeibe, néhány fontosabb eredményébe, történetébe – mindezt a mérnök szemével.