Kezdőlap Kiemelt Régi álmok megvalósulása Nemesnádudvaron

Régi álmok megvalósulása Nemesnádudvaron

A település vezetése célul tűzte ki, hogy pályázati források segítségével modernizálja és megújítja a falu által nyújtott szolgáltatásokat, illetve új lehetőségeket teremt a lakosok és a látogatók számára. Ezen az úton kezdte el 2014-ben fejlesztési és pályázati politikáját az Önkormányzat.

Így érkeztünk el a 2017-es évhez, amikor a projektek nagy része már a megvalósítási szakaszba lépett. Az 1960-as években az akkori vezetés által lerombolt és lekopaszított Önkormányzati épület rekonstrukciója befejeződött, így az épület újra felvehette régi klasszikus alakját. A beruházás finanszírozása Belügyminisztériumi forrásból történt, az önrészt pedig az  Önkormányzatbiztosította. A beruházás végső összege 28 millió forintra tehető.

Az Európai Unió által biztosított forrásokból jelenleg a TOP 3.2.1- Energetikai korszerűsítést célzó projekt tart a megvalósítási fázisában, melynek keretében az Önkormányzat és az Óvoda épülete kerül felújításra. A felújítás során a két épület energiahatékonysági adottságai lesznek javítva (nyílászáró csere, hőszigetelés, központ fűtés modernizálása). Ezen keretből felújításra kerül az egészségház, melynek hasonlóan az energetikai jellemzői lesznek javítva, illetve az eszközállománya fog bővülni. A kivitelezés várható ideje 2018. nyári időszakára tehető.

Az Európai Uniós forrásokból további célokat is szeretnénk megvalósítani, mint pl. a turizmus fejlesztését szolgáló turisztikai központ és babamúzeum létrehozása és a települési kultúra alapját képező művelődési ház felújítása. Az Általános iskola épületének felújítása is a tervek között szerepel. Ezen projektek jelenleg pályázási és tervezési szakaszban tartanak.

A 2017-es évben megkezdődött a településen már szállóigévé vált sportcsarnok építése, mely már majd egy 30 éves terve a mindenkori faluvezetésnek. A csarnok építése az idei évben megkezdődött és az előzetes számítások és várakozások alapján 2018 második felében be is fejeződik. A beruházás anyagi hátterét TAO-s és Kormányzati támogatások adják. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani azon vállalkozóknak, akik támogatásával létrejöhet a létesítmény.

Rendezvényeink közül kiemelném az idén 30. alkalommal lebonyolított, nagyszabású 3 napos Szent Mihály Napi Újbor Ünnepet. A jeles esemény színes program kavalkáddal várta a vendégeket, akik többek között részt vehettek szüreti felvonuláson, szőlőtaposáson, borkorcsolya-sütő versenyen, bortúrán, a mesterségek utcáján, de megtekinthettek koncerteket, és a káprázatos tűzijátékot is. Nyáron ünnepeltük a 30 éves partner kapcsolati jubileumát az egyik testvérvárosunkkal Neibsheimmel, ahonnan egy 116 főből álló vendégcsoport tisztelte meg jelenlétével az eseményt.

Kiváló hangulatban zajlott le az idén 3. alkalommal megrendezett Vadászok és Borászok Nemzetközi Gasztronómiai Találkozója rendezvényünk, amely 7 ország 15 főzőcsapatának adott otthont egy színes, hangulatos fesztivál keretében, ahol 30 nemesnádudvari bort és 15 finom vadételt kóstolhattak a faluba látogatók.