Kezdőlap Országi események Tájházak napja országos rendezvénysorozata idén is megrendezésre kerül

Tájházak napja országos rendezvénysorozata idén is megrendezésre kerül

A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén is megrendezi a Tájházak napja országos rendezvénysorozatát április 28-29-én. A programsorozatra először 2013-ban került sor, mellyel célunk az volt, hogy tavasszal, az év egy napján tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek. Ezen a napon a megszokott látnivalók mellett izgalmas, színes programokkal, kuriózumnak tekinthető egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt.

Az eseményhez csatlakozó tájházak országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket. Meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be az egyes épületek berendezéseit. Sok helyütt hagyományőrző csoportok lépnek föl a helyszínen, s kézműipari termékeket lehet megtekinteni, vásárolni, vidám eszem-iszommal egybekötve.

Április 28-án a szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékmúzeumban kerül sor a Tájházak napja rendezvénysorozat központi megnyitójára, illetve az irodalmi emlékházak és a tájházak kapcsolatának erősítése jegyében egy tudományos eszmecserére. Emellett a látogatókat színes programokkal várják a rendezők. A résztvevők Petőfi Sándor fiatal
korának egyik kedves helyszínét fedezhetik fel, betekintést nyerhetnek a 19. század paraszti világába és megismerkedhetnek Hrúz Mária konyhájával, illetve Petőfi kedves étkeivel.

Bács-Kiskun megyéből a Dunaszentbenedeki Tájház (6333 Dunaszentbenedek, Kossuth u. 50.; kapcsolattartó: Posztobányi-Paulin Zsuzsanna, tel.: 78/ 516-030 paulinzsuzsa@gmail.com)  várja még a Tájházak Napja vendégeit 2017. április 28, szombaton 13:00-tól ameddig a jókedv kitart SZENT GYÖRGY-NAPI VIGADALOM ÉS MAJÁLIS címmel. Április 28-án délután hétpróbán mérhetik össze a tudásukat a gyerekek,
majd helyi termékekkel, kézműves foglalkozásokkal, a cipész mesterséget bemutató kiállítással, hagyományőrző csoportok bemutatkozásával várják a kedves vendégeket. A műsorok után felelevenítik a májusfa állítás hagyományát. A programot táncház zárja.

A program részeként a helyi iskolások és óvodások felelevenítik a Szent György-napi népszokásokat, a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Asszonykórus pásztordalokat ad elő, a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Néptánccsoport a környék táncaiból ad ízelítőt.

Magyarországi Tájházak Szövetsége
3325 Noszvaj, Gárdonyi Géza u. 13.
Tel.: 06/20/438-1092; e-mail: majnarmarti@t-online.hu