Kezdőlap Régió Kecskemét, a hazai duális szakképzés zászlóshajója

Kecskemét, a hazai duális szakképzés zászlóshajója

Stratégiai szakképzési együttműködési megállapodást írt alá ma Kecskemét önkormányzata, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a város gazdasági életét meghatározó tíz vállalat.
A sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes aláíráson jelen voltak: Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében Bihall Tamás oktatási és képzési alelnök, Dr. Szilágyi János, képzési igazgató, valamint Dunai Péter főtitkár, Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Sipos Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára, Bálint István, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója, Ulrich Jäger, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. személyzeti igazgatója, Lepsényi István, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója, Nagy Zoltán, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. igazgatója, Rigobert Schlink, a MAG Hungary Kft ügyvezető igazgatója, Ruzsonik Károly, a CabTec Kft. ügyvezető helyettese, Rasovszky Miklós, a Bosal-Autoflex Kft. ügyvezetője, Kovács László, a Freudenberg Simmeringe Kft. ügyvezető igazgatója, Balogh Gábor, a Hilti Szerszám Kft. központi mérnöke, Kertész József, a Szimikron Ipari Kft. ügyvezető igazgatója, Szabó György, a Lamans Color Bt. ügyvezetője valamint Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere.

Szemereyné Pataki Klaudia így fogalmazott:„ A megállapodás aláírásával Kecskemét a hazai duális szakképzés zászlóshajója lett. A szerződő felek kötelezettséget vállaltak arra, hogy a térség munkaerő-piaci igényeinek kielégítése érdekében közösen alakítják ki és működtetik a duális szakképzési rendszert. Külön jelentősége van annak, hogy a szerződésben nem csak a nagyvállalatok, hanem a KKV szektor képviselői is partnerséget vállaltak. A duális képzés az egyik szegmense annak a modellértékű összefogásnak, amely jelenleg Kecskemétet jellemzi, és amely megmutatkozik a felnőttképzés, az álláskeresők munkához juttatása, a város nagy foglalkoztatóinak megfelelően képzett munkaerővel történő ellátása területén egyaránt. Az összefogásban önkormányzatunk jelentős koordinációs szerepet tölt be.”

Kecskeméten az elmúlt időszakban olyan példaértékű, az összefogáson alapuló kezdeményezés indult el a magyar duális szakképzési rendszer megvalósításának folyamatában, amely megelőzte az országos szakmai fejlesztési munkát. A város rendkívüli ipari fejlődése, munkaerő-piaci igényei a keresletvezérelt képzések felé irányították Kecskemétet, illetve a térség beiskolázási igényeit.

„ A Mercedes-Benz kecskeméti beruházása bizonyítja, hogy hosszú távra tervezünk. Központi kérdés számunka a szakképzett munkaerő-utánpótlás biztosítása. A Mercedes-Benz duális szakemberképzés területén szerzett tekintélyes tapasztalatával segíti a kitűzött cél elérését. Örülünk, hogy a régióban több céget is sikerült meggyőzni, e példaértékű, gyakorlatorientált képzés közös bevezetésére” – nyilatkozta Ulrich Jäger, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. személyzeti igazgatója.

Az összefogás eredményeként a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara koordinálásával, az önkormányzat és a Kecskeméti TISZK támogatásával 2010 novemberében munkacsoportok alakultak 5 olyan szakma vonatkozásában, amelyek az Országos Képzési Jegyzékben nem szerepelnek, vagy módosításra szorulnak. A magyar oktatási rendszerben már akkreditált műszaki szakmák képzési programjának, szakmai tartalmának és vizsgáztatási követelményeinek felülvizsgálatában, módosításában, az új szakképesítések oktatási anyagának kidolgozásában részt vettek a szakiskolák képviselőin kívül az ipari szférában tevékenykedő gyakorlati szakemberek is. Az elmúlt hónapokban folyamatos volt az egyeztetés a legnagyobb helyi gazdasági szereplőkkel, a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal. 2011. március végére elkészültek a végleges szakmai és vizsgakövetelmények, központi programok, amelyek átadásra kerültek az illetékes minisztériumokban. A szakmai és vizsgakövetelmények kiadásáról szóló miniszteri rendelet várható időpontja 2011. június.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az elmúlt 3 évben nagy hangsúlyt fektetett a keresletvezérelt felnőttképzési rendszerre, valamint a kecskeméti kirendeltség által végzett munkaerő toborzásra. A szervezet a munkaadók foglalkoztatási igényeinek maximális kielégítését szolgálja – Bács-Kiskun megyében és a Dél-alföldi régióban megkezdett, akkor még egyedülálló – kezdeményezésével, a munkaadói igényekre épülő felnőttképzési rendszer bevezetésével és működtetésével. Közel 100 képzést, tanfolyamot szerveztek Kecskeméten, amely mintegy 1000 főt érintett. A cél azon munkaerőigények kielégítése volt, amely a város gazdasági életét meghatározó foglalkoztatók részéről jelentkezett. A toborzások eredményeként a munkaügyi központ kecskeméti kirendeltségének adatbázisába mintegy 3000 fő jelentkezését rögzítették.
A foglalkoztatók igénye alapján a munkaügyi központ a leendő munkavállalók előszűrését, majd a munkahelyre történő felkészítő képzését is elvégzi. A kirendeltséghez érkezett visszajelzések azt mutatják, hogy a toborzásokon részt vevők mintegy 40 százalékának sikerül elhelyezkednie.

A munkaügyi központ az elsődleges munkaerőpiaci-igényeket szem előtt tartva sikerrel működteti a 2011-ben elindult új közfoglalkoztatási rendszert is. Ettől az évtől ugyanis kiemelt prioritást kapott a hátrányos helyzetű munkavállalók önkormányzatoknál és intézményeiknél átmeneti időtartamra történő foglalkoztatása mellett, minél nagyobb számú álláskereső visszajuttatása az elsődleges munkaerőpiacra, valamint a munkaadók ilyen irányú törekvéseinek támogatása. Mostanáig a kecskeméti kirendeltség 177 főnek biztosított lehetőséget szakképzettség megszerzésére és/vagy elhelyezkedésre. A programba bevontakból 45 nő és 91 férfi vett részt szakképzettséget biztosító felnőttképzésben, amelyek hiányszakmák megszerzésére épültek, így például: villanyszerelő, térburkoló, központi fűtés-szerelő, vízvezeték szerelő, csecsemő és gyermekápoló. A kecskeméti kirendeltség 56 fő foglalkoztatásához nyújtott támogatást 50 munkaadó közreműködésével, megközelítőleg 31 millió Ft értékben.

Kecskemét önkormányzata a közfoglalkoztatás szervezésébe szintén bekapcsolódik, e területen koordinációs szerepet tölt be. Egyebek között tájékoztatókat szervez az önkormányzati szférában dolgozó közmunkásoknak azzal a céllal, hogy segítse az elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedésüket. Legutóbb tavaly decemberben volt ilyen típusú rendezvény, amelyen a meghívott közmunkásoknak mintegy 80 százaléka élt a lehetőséggel.