Kezdőlap Régió Kecskemét: Párbeszéd az ifjúsággal

Kecskemét: Párbeszéd az ifjúsággal

Először rendezték meg ma Kecskeméten a Városi Ifjúsági Párbeszéd Napját. Az esemény keretében délelőtt tanácskozást tartottak, délután pedig főtéri programok sokasága, este utcabál várja az érdeklődőket.
A rendezvény sajtótájékoztatóján Katonáné Szabó Gabriella ifjúsági ügyekért is felelős alpolgármester elmondta: a Városi Ifjúsági Párbeszéd Napját hagyományteremtő szándékkal, és azzal a céllal rendezték meg, hogy valós párbeszéd alakulhasson ki a város vezetése és a fiatalok között.

„Jó alkalom ez arra, hogy az érintett korosztály információt kaphasson az ifjúságpolitikánkban megfogalmazott szándékokról, mi pedig visszajelzést kapjunk tőlük azzal kapcsolatosan, hogy a jó irányt választottuk-e” mondta az alpolgármester asszony. Kiemelte azt is, hogy az önkormányzat komoly forrásokat biztosít ifjúsági célokra. Tavaly például az Ifjúsági Kerekasztal 10 millió forint támogatást kapott, idén pedig, az újonnan létrehozott Városi Támogatási Program keretében az ifjúsági programokra 18 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre.
Engert Jakabné, az ifjúsági munkacsoport vezetője arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a Városi Ifjúsági Párbeszéd Napjának megrendezése fontos eleme az Ifjúsági Cselekvési Tervnek. Jelentőségét növeli, hogy a magyar uniós elnökség időszakában az ifjúságpolitika hangsúlyos szerepet kap. Az ott meghatározott elvek szerint a döntéshozatal során növelni kell a fiatalok társadalmi aktivitását. Erről várhatóan májusban olyan nyilatkozat születik, amely irányt mutat az európai nemzeti ifjúságpolitikák kidolgozásában. Ennek tudható be, hogy Kecskeméten a délelőtti tanácskozás előadásai a kormány és a város ifjúsággal kapcsolatos szándékainak megfogalmazásán túl lehetőséget adtak arra, hogy a fiatalok is elmondhassák gondolataikat.
Molnár Ilona Eszter, az egy évvel ezelőtt létrejött Ifjúsági Kerekasztal elnöke úgy fogalmazott: a rendezvény az önkormányzat és az ifjúsággal foglalkozó intézmények, szervezetek összefogásának bizonyítéka. A délutáni programok a civil megjelenés jegyében zajlanak. Elsősorban helyi tehetségek bemutatkozására adnak lehetőséget. Olyan fiatalok lépnek közönség elé, akik példát mutatnak saját korosztályuknak. A programok összeállításánál a szervezők az ifjúság igényeit tartották szem előtt.