Kezdőlap Régió 330 hektárról vezeti el a csapadékvizet az új főgyűjtő

330 hektárról vezeti el a csapadékvizet az új főgyűjtő

Lezárult a CS 2-0-0 jelű csapadékcsatorna építése Kecskeméten. A projekt mintegy 503 millió forintba került, amelyből 50,3 millió forint volt az önkormányzati önerő, a többi pedig pályázati forrás. A projektről ma tartott sajtótájékoztatót a helyszínen dr. Zombor Gábor polgármester és Nagypál Sándor alpolgármester.

Elhangzott: Kecskeméten a csapadékvíz csatornahálózat nagy része 1960 előtt épült, de vannak 80-100 éves szakaszok is. A lakosság száma, a burkolt felületek aránya, és így az elvezetendő csapadékvíz mennyisége is a sokszorosára emelkedett. Már egy közepes intenzitású esőzést sem tudott elvezetni a városi csapadékvíz hálózat a főgyűjtő rendszer kiépítetlensége miatt. Ez a helyzet sem a város élhetősége, sem környezetvédelmi, sem költségtakarékossági szempontból nem volt tartható.
A most kiépített főgyűjtő a Rákócziváros, a Hunyadiváros és a Vacsihegy térségéből, mintegy 330 hektáros területről vezeti a csapadékvizet a Csukás-érbe. A felújított vezeték 104 méter hosszan 180 centiméter átmérőjű, 789 méter hosszan pedig 160 centiméter átmérőjű lett. Itt korábban falazott oldalú, balesetveszélyes és szűk keresztmetszetű csatorna volt. A mostani átépítés után a szakasz áteresztő képessége átlagosan a korábbi 2-2,5-szeresére nőtt. Így másodpercenként akár 3-4
köbmétert csapadékvíz elvezetésére is alkalmas. A munkálatok során áthelyezték a nyomvonalon haladó egyéb közművezetékeket is.