Kezdőlap Régió 6 érem, 3 világbajnoki cím 1000 méteren

6 érem, 3 világbajnoki cím 1000 méteren

Világbajnok lett 1000 méteren a kajakosok között Farkasdi Ramóna és a Hagymási Réka, Takács Tamara páros, valamint a kenus Korisánszky Dávid az ifjúsági sprintvilágbajnokságon, Brandenburgban. A magyar válogatott nyerte a legtöbb érmert az 1000 méteres döntők során, szám szerint hatot, többet a házigazda németeknél is.
Az első magyar aranyérmet Farkadi Ramóna nyerte meg, látszólag nagyon magabiztosan, pedig a 800 méteren keresztül az élen haladó belga versenyzőt csak a finisben tudta megfogni.
„Nem kedvezett nekem az időjárás és a víz is nagyon lötyögött, nem tudtam a saját technikámmal evezni” – mondta a világbajnoknő a futam után.

„Az elején a belga versenyző minket is megijesztett, de Rami nagyon profin versenyzett, az utolsó 200-on akkorát robbantott, hogy végül tisztán nyert a belga és a német riválisa előtt” – mondta Hüttner Csaba, utánpótlás kapitány.
A Hagymási Réka, Takács Tamara páros NK-2 1000 méteren hasonló taktikát követett, mint Ramóna. Edzőjükkel, Fazekas Tiborral megbeszélték, hogy végig a mezőnnyel jönnek, majd az utolsó 200 méteren többször is robbantva próbálják lehajrázni az ellenfeleket. A taktika bevált, a magyar csapat ezzel már a második aranyérmét szerezte.
„Hihetetlen fegyvertény, amit a lányok véghezvittek. Takács Tamara 1996-os születésű, vagyis még csak első éves serdülő, róluk is csak azt tudom mondani, hogy klasszisokhoz méltó teljesítményt nyújtottak” – jegyezte meg a futamuk után az utánpótlás kapitány.
C-1 1000 méteren Korisánszky Dávid szerezte a magyar küldöttség harmadik világbajnoki címét. A szegedi felnőtt világbajnokság C-1 500 méteren rajthoz álló versenyzője orosz és német riválisát verte meg a hosszabbik távon.
„Dávid egész évben ugyanazzal a „gyilkos” taktikával versenyzett 1000 méteren. 4 azonos 250 métert ment, az első 250 után még csak ötödik volt, de folyamatosan jött feljebb, látszott, hogy kiválóan fel van készülve. Már a döntő előtt megmondta, hogy ő a világbajnoki címért jött, igazán profin versenyzett. Ráadásul Dávid balos kenus, míg a mezőny 80 százaléka jobbos. Nagy dolog, hogy balosként győzni tudott az erős jobbos szélben, ez így még nehezebb volt” – értékelt Hüttner Csaba.
Második lett C-4 1000 méteren a Szalay, Bodonyi, Viola, Varga összeállítású csapathajó és harmadik helyett szerzett K-1 1000 méteren Noé Bálint, K-2 1000 méteren pedig a Csontos Csaba, Solti László duó. Az utánpótlás kapitány természetesen mindhárom egység teljesítményével elégedett volt.
„A fiatal kenu négyes tagjai talán az egész mezőny legkisebb izomzatú és legalacsonyabb versenyzői voltak, mindannyian első éves ifik. Több olyan egységet győztek le, akik náluk sokkal robosztusabbnak és erősebbnek tűntek. Noé Bálint eredményével is elégedett vagyok, két olyan versenyző végzett előtte, akik korukat tekintve még ifik, a testi adottságaik azonban felnőtt kajakosokat megszégyenítő. Főleg a győztes cseh versenyző ilyen, aki legalább 2 méter 5-6 centi magas és iszonyú izmos srác. A Csontos Csaba, Solti László összeállítású kajakos páros is reális eredményt ért, örülök a bronzérmüknek. Ebben a számban a hazai pályán versenyző német hajó megszoríthatatlan volt, második helyen pedig az a szlovák páros futott be, akik megnyerték az Európa-bajnokságot. Nagyon sajnálom viszont a C-2-ben rajthoz álló Petkó, Forgó párost, őket a második helyről zárták ki, pályaelhagyás miatt. Összességében elégedett vagyok a csapattal, minden szakágban lett érmünk és jól szerepeltünk az olimpiai számokban is” – mondta Hüttner Csaba.
Az 1000 méteres döntők után az 500 méteres középfutamokból minden olyan magyar egység továbbjutott, akik a délelőtti előfutamokból nem került be közvetlenül a fináléba. Vagyis holnap minden 500 méteres A-döntőben érdekelt lesz a magyar válogatott.