Kezdőlap Régió Jó hírnévnek örvend Nyugat-Európában a konzervgyár

Jó hírnévnek örvend Nyugat-Európában a konzervgyár

A nehezebb tavalyi esztendő után újra optimistán tekint az előttük álló időszakra a Kecskeméti Konzerv Kft. A cég 95 százalékban exportra értékesíti a kiváló minőségű termékeit, és jó hírnévnek örvend Nyugat-Európában. A partnereink továbbra is elvárják a garantált minőséget, de a gyár rendelkezik mindazon ismerettel és technológiával, amely biztosítja az európai színvonalú termékek előállítását. Sikerük egyik titka, hogy jó kapcsolatot ápolnak a nyersanyag – ellátásunkat biztosító termőföldek tulajdonosaival, s minden más mezőgazdasági partnerünkkel egyaránt. Az egyik legeredményesebben működő helyi gyár igazgatója, Dr. Ábrahám Tibor válaszolt kérdéseinkre.

A gazdasági válság mellett, még az időjárás sem kedvezett tavaly az élelmiszeriparban dolgozók számára. Mindezek tükrében, hogyan értékeli az elmúlt esztendőt?
Sajnos nem kerül az aranyoldalra az elmúlt év az élelmiszer gyártóknál, mert valószínűleg a legtöbb cég megsínylette a szélsőséges időjárási körülményeknek köszönhető kedvezőtlen termést, s nekünk is csak a termelési volumen 60 százalékát sikerült realizálni. Ebből eredően komoly megszorításokat kellett végre hajtanunk a vállalaton belül. Igaz ugyan, hogy nem lettünk veszteségesek, de nincs sok dicsekedni valónk a körülmények alakulása miatt. Mindezek ellenére jól vagyunk és optimistán tekintünk a jövőbe.
Milyen célkitűzéssel vágtak neki a 2011-es szezonnak?
Az idei tervünk, hogy borsóból 4000 tonna nyersanyagot szeretnénk feldolgozni, ami mintegy 15 millió doboznyi terméket jelent, csemege kukoricából pedig 42 000 tonnát, ami közel 60 millió doboznak felel meg. Ez a volumen másfélszerese annak, mint amit a tavalyi évben produkáltunk. Igaz, hogy az időjárás még idén sem fogadott a kegyeibe bennünket, de a terméskilátásaink nem rosszak.
Teljesen készen állunk a kezdéshez – a napokban indulunk a próbagyártással -, minden azon múlik, hogy a nyersanyag – ellátásunk hogyan alakul a szezon során. Az embereket már felvettük az idény jellegű munkára, s itt említeném meg, hogy a dolgozóinkat megtartottuk, továbbra is 250 embernek biztosítunk állandó megélhetést, a nyári szezonban pedig 500 főre emelkedik az üzemnél dolgozók létszáma. Biztonságos, rutinszerű szezont szeretnénk lefolytatni – s kiköszörülve a tavalyi csorbát – jó erős évet szeretnénk megvalósítani.

Meddig lehet még jelen a gazdasági mélypont az élelmiszeriparban is?
Számomra úgy tűnik, hogy megkezdődött a kilábalás a 2008 óta tartó válságból, mert 2010-ben még nagy készletek voltak felhalmozva, amit nem fogyasztottak el az európai vásárlók. Úgy néz ki, hogy a szezon elejére a készletek a soha nem látott minimumon vannak, ami azt jelenti, hogy árban előrelépünk, mert mindenki az új termést várja. Komoly kihívást jelent, hogy a begyűrűző árhatásokat – a dobozárak emelkedése, a nyersanyag drágulása – az értékesítésünkben érvényesítsük.
A folyamatos újításokkal mindig törekedtek arra a cégnél, hogy javítsák a minőséget. Milyen fejlesztések valósulhatnak meg az esztendő folyamán?
Idén nem tervezünk nagy fejlesztéseket, valószínűleg inkább az előállított termékeink aránya fog változni. Minimális elvárás felénk az apró szemű borsó, mert ezt kívánja a nyugat – európai piac, másrészt a szuper édes kukoricát jövőre lehet, hogy 80-90% arányban kell majd előállítanunk – szemben a mostani 50%-kal -, mert annyira közkedvelt a piacon. Örömteli, hogy sikerült megtartani az eddigi partnereinket is.

Önről kevesebben tudják, hogy rendszeresen publikál, s már több kötete is kiadásra került. Mikorra várható a legújabb könyve megjelenése?
Évek óta rendszeresen írok – Periszkóp címszó alatt – publicisztikát, ami a politikai események általam tárgyilagosnak vélt értékelését jelenti, s egyfajta keresztmetszete a magyar politikai életnek, s ezeket az írásokat egy csokorba gyűjtve, ősszel szeretném megjelentetni. A másik készülő könyvem, ami terjedelemben az Örkény – féle egypercesekhez hasonlít, a szerelemről, örömről, bánatról szól. Azért is különösen fontos számomra az írás, mert így a nyugdíj felé készülve úgy tűnik, hogy megtalálom majd a későbbiekben is a hasznos foglalatosságom.