Kezdőlap Régió Összefogás az autista óvoda kialakításáért

Összefogás az autista óvoda kialakításáért

Javában zajlik Kecskeméten az autista óvoda kialakítása. A cél érdekében fogtak össze az önkormányzat vezetői, a szülők és jelentős helyi vállalkozások. Az óvodában kizárólag autista kisgyerekekkel foglalkoznak majd, ami Magyarországon ritkaság, hiszen az autista gyerekek óvodai ellátása általában integráltan történik.

Az új óvoda kialakításával kapcsolatos teendőkről tartottak ma megbeszélést a Városházán, amelyen részt vettek Katonáné Szabó Gabriella és Mák Kornél alpolgármesterek, a segítségüket felajánló vállalkozások képviselői és a szakemberek.
Az előzmények: Kecskemét közgyűlése június 30-án egyhangúlag határozott arról, hogy a krónikus kapacitáshiányt enyhítendő autista óvodai csoportot indít a Kecskeméti Egységes Gyógypedagógiai Intézmény Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Logopédiai Intézetben. Maga a feladatellátás továbbra is a megyénél marad, Kecskemét mindössze segítséget nyújt hozzá. A példás összhangban meghozott döntés hátterében az a széles körű társadalmi összefogás áll, amelynek keretén belül az érintett szülők, a város jelentős vállalkozásai és az önkormányzat célirányos együttműködése megvalósul.
A beindítandó autista óvodai csoport szükségességére az érintett szülők civil kezdeményezése hívta fel az önkormányzat figyelmét. A szülők azzal a kéréssel fordultak Katonáné Szabó Gabriella alpolgármester asszonyhoz és Mák Kornél alpolgármester úrhoz, hogy tegyék lehetővé gyermekeik számára a speciális óvodai csoportban való elhelyezést. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt években a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kecskeméti Közoktatási, Gyermekvédelmi és Szakszolgálati Intézményében nem bővült az autista gyermekek ellátásához szükséges kapacitás, így több érintett kecskeméti óvodás korú gyermeket nem tudnak fogadni. Az illetékes városvezetők megértéssel fogadták a szülők kérését, amit alátámasztottak szakmai indokok is, hiszen az autista gyermekek hatékony fejlesztésének feltétele, hogy minél fiatalabb korban és minél intenzívebben történjen meg. Az elmaradt fejlesztést később már nem lehet pótolni. Mindezen emberi és szakmai indokokat mérlegelve az önkormányzat vállalta, hogy biztosítja a csoport működéséhez szükséges kiadások fedezetét, ami 1,2 millió forintot jelent a város idei költségvetésében (ennyi a személyi kiadások és a normatív támogatás különbözete).
A szülői kezdeményezés és az önkormányzati intézkedés mellett a nemes ügy érdekében jelentős kecskeméti cégek is csatlakoztak támogatóként. A Ver-Bau Kft. vállalta a speciális igényeket kielégítő óvodaépület kialakítását, míg a Phoenix Mecano Kft., a MAG Hungary Kft., a Hilti Szerszám Kft., a KEMUT Trans Kft., az Univer Szövetkezeti Zrt., a Fornetti Holding Kft., a Domino Kft., a Bácsvíz Zrt., az Akker Plus Kft., a Kondenz Plusz Kft., a Termostar Kft., a Rösch Mode Kft. és a Gál-Vill Kft. anyagilag támogatja az új óvoda kialakítását. Ezek a cégek fontosnak tartják a társadalmi szerepvállalást városunkban, és úgy ítélték meg, hogy az autista gyermekek és szüleik ilyen módon való támogatása olyan üzenetet és értékeket hordoz, mint például a szolidaritás, a tolerancia és a családok támogatása, amelyek számukra is kiemelkedő jelentőségűek.
Az ügy érdekében létrejövő összefogást a városunkban az autista gyermekekkel foglalkozó intézmények és szakembereik önzetlen és azonnali segítsége, együttműködése tette teljessé. Az Nyíri Úti EGYMI igazgató asszonya, dr. Hollóné Ruska Zsuzsanna azonnal felajánlotta az intézmény egyes helyiségeit, míg Szeleczki István, az Autista Tagozat vezetője munkatársaival együtt biztosítja a csoport számára a magas színvonalú szakmai hátteret. Az Autista Tagozat munkatársai hosszú ideje lelkiismeretesen és nagy szakértelemmel foglalkoznak a gyermekekkel, áldozatos munkájuk elismerést vált ki mind a szakma, mind pedig az érintett gyermekek és szüleik körein belül.