Kezdőlap Régió Szegedre ért a válogatott

Szegedre ért a válogatott

Megérkezett a világbajnokság helyszínére a magyar kajak-kenu válogatott. Az ebből az alkalomból megrendezett sajtótájékoztatón Kovács Katalin elmondta, hogy egy sportoló számára álomvilág, ami rájuk vár a következő napokban, annyira egyedülálló a szegedi verseny hangulata.
„Eddig háromszor volt szerencsém világversenyen részt venni Szegeden. Az 1998-as és a 2006-os világbajnokság, valamint a 2002-es Európa-bajnokság is olyan volt, mint egy álom. Négy napig járunk ilyenkor a föld felett, annyira kivételes hangulata van a Maty-éri pályának” – mondta Kovács Katalin.
Már az 1998-as és a 2006-os világbajnokság idején is Dr. Baráth Etele volt az MKKSZ elnöke. A sportvezető szerint rengeteget fejlődött a sportág világszinten az elmúlt 13 évben, hiszen manapság 50 millió ember sportol a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) égisze alatt. A kajak-kenun belül a gyorsasági szakág jelentőségét mutatja, hogy 12 olimpiai aranyérmet osztanak ki a versenyzők között.
„A 90-es évek végén kezdett ugrásszerűen fejlődni a sportág, 1998-ban a mostanihoz képest családias hangulatban zajlott a gyorsasági világbajnokság. A mostani szervezettségét és nagyságrendjét tekintve egy igazán gigantikus esemény lesz, amelyre az egész világ odafigyel” – jegyezte meg Dr. Baráth Etele.

Nem érmekben, hanem olimpiai kvalifikációt érő helyezések megszerzésében gondolkodik a szövetségi kapitány. Storcz Botond úgy fogalmazott, a csapat elmúlt hetekben nyújtott teljesítménye bizakodásra ad okot.
„Higgyék el, nem előre szabadkozom, de idén tényleg az elsődleges célunk, hogy minél több számban szerezzünk olimpiai kvótát. Szerintem minden okunk megvan a bizakodásra, férfi kajakban a 8-ból 6 kvótát, a nőknél mind a hatot és a kenusoknál is mind a négyet meg szeretnénk szerezni, erre pedig alkalmasnak tartom a csapatot.”
Idén először nem kettő, hanem három versenynapon rendeznek döntőket a világbajnokságon, a sajtótájékoztatón megjelent versenyzők úgy fogalmaztak, hogy még nekik is szokniuk kell az új lebonyolítási rendet. Erről beszélt a négy számban rajthoz álló Kozák Danuta, valamint Vereckei Ákos is.
„Legalább a szombat esténk már szabad lesz – mosolygott a kétszeres olimpiai bajnok Vereckei Ákos. De komolyra fordítva a szót, míg korábban három napra húzták szét a négyes programját, most 29 óra alatt megrendezik az elő- és középfutamokat, valamint a döntőt is. Szokatlan, de nekünk most csak erre a számra kell koncentrálnunk.”

A világbajnokság pénteki napján két különleges futamot is rendeznek. A legtehetségesebb magyar kajakos és kenus gyerekek számára megrendezik ugyanis a WebEye kupát, amelyen MK4-es kajakokkal és PC4-es kenukkal mérhetik össze tudásukat az I. és II. korcsoportos gyerekek. Ugyanazon a pályán versenyezhetnek tehát a fiatalok, ahol a világ legjobbjai is megküzdenek majd a világbajnoki érmekért és az olimpiai kvalifikációért.
A világbajnokság hivatalos megnyitója szerda este 20.30-kor kezdődik a szegedi Dóm téren, az első parakenu futamokat azonban már szerda délután lebonyolítják.
További információ: www.kajakkenusport.hu