Kezdőlap Régió Zombor Gábor: Látványos fejlesztések előtt áll városunk

Zombor Gábor: Látványos fejlesztések előtt áll városunk

A nyár megérkezésével sem jött még el a szünidő a városunk életében, mert látványos fejlesztések – a fürdőkomplexum építése magas színvonalon és a megfelelő ütemben halad, hamarosan megkezdődik a Rákóczi út – Vasútkert revitalizációjának kivitelezése – munkálatai zajlanak a városban. A legnagyobb beruházás előkészülete is a finiséhez érkezett. Az elmúlt néhány hét krónikájához tartozik, hogy a város történetének egyik legnagyobb sportsikerét érte el a KTE – Ereco a kupagyőzelmével. Dr. Zombor Gábor polgármester számolt be a városunkat érintő legfontosabb hírekről.

A nyár beköszöntével élénk érdeklődéssel figyeli a lakosság az épülő versenyuszoda kivitelezését, s mindenkit foglalkoztat a kérdés, hogy mikortól vehetik igénybe a komplexum szolgáltatásait?
Problémáktól mentesen zajlik az új kecskeméti fürdő építése, így semmi nem veszélyezteti a 2011. november 30-i átadást. Jelenleg a gépészet, vízgépészet, víz–villany–fűtés és a burkolati munkák zajlanak, párhuzamosan a FINA nemzetközi szabványelőírásoknak teljesen megfelelő méretű versenymedence építésével együtt. A fürdőépítés során még szeptember hónapban szeretnének olyan szintre jutni, hogy az 50×25-ös versenymedencét és a tanmedencét, a hozzájuk tartozó teljes infrastruktúrával együtt a sportolók, és a nagyközönség egyaránt birtokba vehesse.
A városunk a történetének legnagyobb beruházása előtt áll. Melyik fázisánál tart a közlekedés – fejlesztési projekt, s vannak-e új fejlemények a programmal kapcsolatban?
Az első szakasz végéhez közeledik a projekt, így már elkészültek az előzetes tervek, a közgyűlésnek hamarosan döntést kell hozni, hogy milyen irányt szab a tervezésben, kivitelezésben: például legyen-e troli a városban. Most írtuk alá az elővárosi támogatási szerződést, itt a következő lépés a közbeszerzés kiírása lesz. Fontos közlekedés – fejlesztéssel kapcsolatos hír, hogy folytatjuk a kerékpárutak építését. Olyan pályázatot nyújtunk be, ami a külterületi utakról hiányzó kerékpárutak kialakításához kötődik, s szervesen kapcsolódik a Mercédesz gyárhoz, hiszen az ott dolgozók szempontjából különösen fontos lenne, hogy kerékpárral is elérhetővé váljon az objektum.
Részben kényszerűségből szorul rekonstrukcióra Kecskemét egyik emblematikus, impozáns épülete, a városháza. Igaz a hír, hogy nem csak felújítják az épületet, hanem más funkciókat is betölthet ezentúl az intézmény?
Hamarosan döntés születik a korábban benyújtott 4 milliárd forintos pályázatunkról, amely a szecessziós stílusban megalkotott, 115 éves építészeti remekmű teljes körű felújítására és új funkciókkal – kulturális, turisztikai – történő átalakítására vonatkozik.
Ünnepélyes keretek között írták alá a főiskola Tudósházában azt a stratégiai együttműködési szerződést, amelyet az önkormányzat és a Kecskeméti Főiskola kötött egymással. Miért fontos ez a megállapodás?
Demonstrálni szeretnénk, hogy a város magáénak érzi a főiskolát és minden segítséget megad ahhoz, hogy a felsőoktatásban zajló átalakítások után a jelenlegi helyzeténél erősebb pozícióba kerüljön az intézmény. Időben indultak a fejlesztések, így mire meg kell mérettetnie magát a főiskolának, olyan szakmai és infrastrukturális fejlődést tud majd felmutatni, hogy nem hagyható ki a felsőoktatás új rendszeréből, sőt erre az intézményre lehet majd építeni egy régió felsőoktatását. Szorosabbá tesszük és kibővítjük az eddigi kapcsolatokat a stratégiai partnerség, a fejlesztési célú ingatlanok hasznosítása (különös tekintettel a homokbányai ingatlan együttesre), a gyakorló iskola és óvoda, a szakképzés témaköre, a gazdasági és szakmai együttműködés területén egyaránt.
A látványos fejlesztések mellett fontos, hogy legyen kézzelfogható sikerélménye is az itt élőknek, ezért lényeges a KTE – Ereco történelmi kupagyőzelme. Mit jelent városunk számára ez a siker?
Nagyon nagy büszkeség mindannyiunk számára, hogy a csapat a klub 100 éves jubileumát így köszöntötte, s az egyesület születésnapjára megnyerte a kupát. Óriási siker, pozitív dolog az emberek számára, s örülünk, hogy támogattuk a csapatot, s a jövőben is szeretnénk segíteni a klubot, csakúgy, mint a többi sportágat. Ismét bebizonyosodott, hogy összefogással lehet eredményt elérni, s jó volt részt venni az ünneplésben, mert eddig csak ritkán adódott alkalom hasonló jellegű fiesztára.