Kezdőlap Régió Inga a Malomban

Inga a Malomban

A Kecskeméti Református Gimnázium és a Kecskeméti Főiskola GAMF Kara megismétli Jean-Bernard-Léon Foucault 1851-es híres ingakísérletét
a kecskeméti Malom Központban.

Helyszín: Malom Központ, Kecskemét, Korona u. 2.

„Az inga”:
1851-ben Jean-Bernard-Léon Foucault, francia fizikus megtalálta a módját, hogy bemutassa a Föld forgását egy inga segítségével. Először egy 2 m-es, majd egy 11 m-es ingát készített, végül a párizsi Pantheonban egy 67 m-es ingát állított fel.
Ha lenne módunk a világűrből szemlélni az ingát, azt tapasztalnánk, hogy megtartja lengési sík-ját, miközben a Föld elfordul alatta, a Földről figyelve azonban úgy tűnik, mintha az inga változtatná lengési síkját. Ha „letáboroznánk” az inga mellett Kecskemét földrajzi szélességén kb. 32 óra alatt figyel-hetnénk meg a teljes körbefordulást.
A kecskeméti inga 24 méter hosszú lesz, amelyen egy kb. 30 kilogramm tömegű acélgolyó leng majd 32 órán át bizonyos időközönként újraindítva. Az elfordulást egy az inga alá helyezett irányrózsa szemlélteti és az, hogy a körben felállított fém rudacskákat az inga sorban feldönti.
A kísérlet megértését karikatúrákkal színesített magyarázatok segítik, amelyek könnyedén befo-gadhatók, így a vásárlók szinte észrevétlenül részesei lesznek a tudományos ismeretterjesztésnek.