Kezdőlap Régió Sikeres munkát végeztek az Esélyklubok

Sikeres munkát végeztek az Esélyklubok

Befejeződött az a 18 hónapos projekt, amelyet az Álláskeresők Egyesületeinek Bács-Kiskun Megyei Szövetsége valósított meg. A program célja a civil szervezetek folyamatos fejlesztése volt, hogy ezáltal jobban ki tudják használni lehetőségeiket.

A megvalósításhoz az Európai Unió és a Magyar Állam 67.351.100 Ft összegű támogatással járult hozzá. A kedvezményezett, az Álláskeresők Egyesületeinek Bács-Kiskun Megyei Szövetsége a TÁMOP 5.5.1/A-10/1-2010-0019 számú projekt keretében Bács-Kiskun megye négy különböző adottságú térségében több mint 80 non profit szervezetet vont be a fejlesztésbe, olyanokat, amelyek horizontális célokat fogalmaztak meg alaptevékenységükben.
A projekt megvalósításának időszaka 2010. október 1-től 2012. március 31-éig tart. A záró konferenciát január 31-én 10 órai kezdettel rendezik meg a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban.

A FEL − Fejlődés, Esély, Lehetőség elnevezésű projekt keretében első lépésként Bácsalmáson, Kiskőrösön, Kalocsán és Kecskeméten alakultak meg az Esélyklubok. Az Esélyklubokhoz olyan non profit szervezetek, egyesületek, alapítványok, hivatalok, intézmények csatlakoztak, amelyek az esélyegyenlőség, valamint a környezetvédelem kérdéseivel foglalkoznak. A fejlesztési programba bevont non profit szervezetek a projekt ideje alatt képzésekben, közös programokon vettek részt. Ezeknek a célja nemcsak a foglalkoztatási kapacitás, a forrásteremtő képesség növelése volt, hanem az újabb partneri kapcsolatok kialakításának lehetősége is fontos szerepet kapott.

A programban az esélyegyenlőségben és a fenntartható fejlődésben érdekelt intézmények, önkormányzatok és civil szervezetek működtek együtt. Az együttműködő partnerek célja az volt, hogy a településükön élők számára minél nagyobb összegű hazai és EU-s forrást tudjanak lehívni az Új Széchenyi Terv segítségével. Az akkreditált képzéseken pályázatírást, önkéntes szervezést, partnerség-építést, munkaerő-piaci ismereteket és számítógépes ügyintézést tanultak.
Az Esélyklubokban a hálózatfejlesztésen túl egyéni tanácsadásra is volt lehetőség.

A projekt megvalósítása során az Álláskeresők Egyesületeinek Bács-Kiskun Megyei Szövetsége, mint kedvezményezett a 80 civil szervezet delegált tagjai részére összesen 28 képzést tartott, amely 519 képzési szerződést jelentett. A megtartott 29 rendezvényen több mint 1200 fő vett részt. A 4 helyszínen (Bácsalmáson, Kiskőrösön, Kalocsán és Kecskeméten) a tanácsadó munkatársak 1000 egyéni tanácsadást tartottak a hozzájuk fordulók részére. A projekt céljainak megvalósítását 22 önkéntes segítette, csaknem 3030 óra önkéntes munkával.