Kezdőlap Régió Kecskemét felkészült a várható rendkívüli időjárásra

Kecskemét felkészült a várható rendkívüli időjárásra

Rendkívüli időjárás várható a következő napokban. Kecskemét önkormányzata a katasztrófavédelemmel és az intézményekkel együttműködve felkészült a legszélsőségesebb időjárási körülményekre is. A veszélyekről, teendőkről, a megelőzés lehetőségeiről és a követendő magatartási formákról részletes tájékoztatás olvasható a http://bacs.katasztrofavedelem.hu honlapon.
Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a katasztrófavédelem 24 órás ügyeletet tart, amely elérhető a 76/502-010-es telefonszámon, a 76/504-257-es faxon, a 20/500-9590-es mobilszámon. E-mail: [email protected]
Kemény fagyok, nagy havazás idején életeket menthetünk, ha törődünk egymással. Minden esztendőben sok idős, magányos ember halálát okozza kihűlés. Éppen ezért fontos, hogy figyeljünk a szomszédokra – különösen külterületeken – kopogtassunk be, ha például nem füstöl a kémény. Bármilyen bajt észlelünk, értesítsük a hatóságokat. Szintén kihűlés áldozatai lehetnek a hajléktalanok. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Szervezete is állandó diszpécser szolgálatot tart, amely a 76/485-582-es telefonszámon hívható, ide várják a lakossági bejelentéseket.
Kecskemét Megyei Jogú Város téli útüzemeltetési terve szerint az önkormányzat kezelésében álló közutak és járdák hó- és síkosság-mentesítését a tömegközlekedési, fő-, gyűjtő-és gerincút-vonalakon, ezek melletti járdákon és kerékpárutakon kezdjük meg az észleléstől vagy a bejelentéstől számított 2 órán belül. Ezeken az utakon hóeltakarítást 5 centiméteres hóréteg vastagság után végzünk.
Ezt követően szükséges esetben a síkosság-mentesítést az egyes városrészeken belüli gyűjtő- és jelentősebb forgalmú, vagy nagyobb lejtésű utakon folytatjuk. A hó eltakarítását ezeken az utakon 10 centiméter vastagságú hóréteg kialakulása után kezdjük meg.
Az előző két kategóriába nem sorolt bel-és külterületi burkolt és burkolatlan utakon sózási munkát – a rendkívüli esetek kivételével – nem végzünk, a hó eltakarítása a másik két kategóriába sorolt utakon végzett munkálatok befejezése után, legalább 20 centiméteres hóréteg vastagság elérését követően kezdődik el.
Rendkívüli időjárásnál minden esetben első feladat a veszélyeztetett, hó által elzárt területek megtisztítása, a személygépkocsival történő járhatóság biztosítása. A munkát végző vállalkozó 24 órás ügyeletet tart. Az ügyelet a 76/417-880-as vonalas számon, a 30/824-8896-es mobilszámon vagy a 80/204-540-es zöld számon hívható.
Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a tulajdonukban, vagy használatukban lévő ingatlanok telekhatárvonala melletti járda, vagy gyalog- és kerékpárútszakaszok hó- és síkosság-mentesítéséről gondoskodni kötelesek.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata