Kezdőlap Régió Közadakozás a kuláknak bélyegzett magyar gazdák emlékművére

Közadakozás a kuláknak bélyegzett magyar gazdák emlékművére

A tervek szerint 2012. június 29-én megtörténhet Kecskeméten a kuláknak bélyegzett magyar gazdák emlékművének felavatása. A megvalósulás érdekében Varga László parlamenti képviselő közadakozásra kérte fel a lakosságot.

Varga László Kecskemét legutóbbi közgyűlésén napirend előtt mondta el: az Országgyűlés határozata szerint minden év június 29. a megemlékezés napja a kulák üldözés alatt tönkretett magyar gazdákról. Mint ismeretes, 1948. augusztus 20-án Rákosi Mátyás Kecskeméten elmondott beszédében hirdette meg a kulák üldözést. Az azt követő öt évben a magyar középparaszti osztály – az a társadalmi réteg, amelynek szorgalmas munkája Kecskemétet „Hírös” várossá tette, és amely a hazai települések megtartó ereje volt – gyakorlatilag megsemmisült.
E kettős kecskeméti vonatkozás késztette a Kecskeméti Református Ifjúsági Egyesületet arra, hogy felvállalja egy, a magyar gazdák emlékét megőrző alkotás felállítását, annak szellemében, ahogyan az Országgyűlés határozata felhívja a figyelmet: a fiatal nemzedékekkel is meg kell ismertetni a gazdák szenvedéseit.
Az emlékmű Szemők Zsuzsa Kecskeméten élő szobrászművész alkotása lesz, az avatást az emléknapra, június 29-ére tervezik.
Az alkotásra az egyesület a Városi Támogatási Program keretében nyert forrást. Mellette közadakozásra kérik fel a lakosságot, amelyet alszámlára vagy készpénzben is be lehet fizetni, az alábbiak szerint:

KRIE (Kecskeméti Református Ifjúsági Egyesület)
Számlaszám: 10915008-00000009-24410026
„A kuláknak bélyegzett magyar gazdák emlékművére”.

Készpénzes befizetés: Református Könyvesbolt Kecskemét, Szabadság tér 6.