Kezdőlap Régió Hartai visszapillantó

Hartai visszapillantó

Pályázati forrás felhasználásával újították fel a jubiláló polgármesteri hivatalt

Idén ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját a hartai polgármesteri hivatal épülete, amelyet a jubileum apropóján felújítottak, s esztétikusabb külsővel láttak el.

A hivatal felépítésének érdekessége, hogy a helyén előtte az 1930 -as évekig is községháza állt. 1936-ban kezdték lebontani a régi objektumot, s azt követően hozták létre mintegy 2 esztendő leforgása alatt a mostani létesítményt. Az évtizedek óta működő hivatal átgondolt tervezés után jött létre, hiszen mind a mai napig megőrizték a funkciójukat a helyiségek, s a hosszú időszak alatt nagy átalakításokat nem kellett végrehajtani az épületen. Az építmény karakterére a korai modern stílus jegyei jellemzőek, s ezt a mostani felújítás folyamán is igyekeztek megőrizni a kivitelezést végző cég munkatársai.
Az utóbbi években már rossz műszaki állapotba került az épület – főleg a tetőszerkezet használódott el, illetve a mai kor követelményeinek már nem felelt meg a hőszigetelés – ezért vált szükségessé a létesítmény rekonstrukciója.
A falumegújításra és fejlesztésre az önkormányzat 17.887.039 Ft-ot nyert el az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében. A kivitelezési munkálatokat a kalocsai székhelyű Generál Kft. végezte el, akik 2012. szeptember végén adták át a felújított létesítményt.
A falu központjában lévő hivatal többek között az elavult tetőszerkezetétől és leromlott külső homlokzatától búcsúzott el. A kellemesen megújult külső alá hőszigetelés került, valamint megtörtént a nyílászárók javítása, cseréje is. A régi tetőcserepek helyére újak kerültek, ami nemcsak esztétikai élményt nyújt, hanem a biztonságot is jelentős mértékben megnövelte.
A projektet az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósították meg.