Kezdőlap Diákélet Apró csizmák, sok masni, és még több kacaj

Apró csizmák, sok masni, és még több kacaj

Apró csizmák, sok masni, és még több kacaj:

Pénteken indul a Fölszállott a páva élő adássorozata a Duna Televízión

2015-ben a gyermekekről szól az MTVA és a Hagyományok Háza közös népzenei és néptáncos tehetségkutató műsora

Budapest, 2015. november 2. – A területi válogatók után, november 6-án elkezdődik a Fölszállott a páva élő adássorozata, ahol 48 produkcióval találkozhatnak ismét a nézők a Duna Televízió műsorán péntekenként 20.35 perctől. Idén is néptáncosok és népzenészek lepik el a Közmédia Kunigunda utcai épületét, azonban ezúttal 6 és 14 év közötti versenyzők veszik át a felnőttek helyét.

Több mint 2000 tehetséges gyermek képviselte 2015-ben a Kárpát-medencét a szakmai zsűri előtt, akik látványos produkcióik mellett bepillantást engedtek mesés világukba a területi válogatók során. Most már tudjuk, hogy a Barbie-babákkal a legjobb dolog pávás-zsűriset játszani, hogy 8 évesen még nehéz dönteni a táncművészet és a nindzsa-szakirány között, hogy milyen érzés gyerekként szerelmesnek lenni, és hogy a felnőttek néha bizony unalmasak, mert a jelen helyett a múltban élnek.

4 kategóriában 12-12 produkció mutatkozik be a Duna Televízió péntek esti adásaiban, méghozzá énekes, hangszeres, szóló-és páros tánc, valamint táncegyüttes kategóriában. Az apróságok a hírnév és egyéb önmagukon túlmutató célok helyett az előző két évad jó hangulata miatt neveztek. Ahogy fogalmaztak, szeretnének részesei lenni a Páva-élménynek. Nyitottak a média világára, sőt, legtöbben tisztában vannak vele, hogy ennek erejével  2015-ben élni kell: szeretnék megmutatni kortársaiknak, hogy a Facebookon túl is van élet, méghozzá nagyon is vidám. És a lényeg, hogy e kettő megfér egymás mellett. A régi és az új szellemében pedig a zsűriben is alkalmazkodtunk a korosztályi elvárásokhoz.

Sebő Ferencet, a Fölszállott a páva zsűrijének elnökét nem kell bemutatnunk, akárcsak a magyar népzene koronázott királynőjét, az énekes kislányok példaképét, Sebestyén Mártát sem: „Anyaként azt mondhatom, úgy tekintek rájuk, mintha gyerekeim lennének. Szorítok értük! Remélem érzik, hogy nagyon szeretjük őket, és büszkék vagyunk rájuk.

Csatlakozik a Kossuth-díjas ítészek névsorához Eredics Gábor, a Vujcsics együttes vezetője, aki nem csak zeneiskolásokat tanít, hanem 5 gyermekét és 4 unokáját is. Velünk tart Timár Böske, a világhírű Csillagszemű Táncegyüttes életre hívója, aki a Timár-módszerrel nem csak hazánkban ért el páratlan sikereket, hanem Dél-Amerika mellett Japánban is. És hogy a hölgyeknél maradjunk, a péntek estéjét szintúgy pontozással tölti Kocsis Enikő, a Szentendre, a Lippentő és a Fitos Dezső társulat művészeti vezetője, Harangozódíjas táncművész, egy két esztendős kislány anyukája, valamint a Fölszállott a páva első évadának szólótáncos felfedezettje, Berecz István, aki maga is végigjárta a siker felé vezető stúdiószínpad minden egyes lépcsőjét. „Az én felkérésem a laikus közönségnek szól; hogy léteznek fiatalok is, akik a népzenei kultúrára nem úgy néznek, mint amit múzeumba kell zárni, hanem az életük része. A Pávának köszönhetően a magyar ember ismét kapcsolatba kerül saját kultúrájával.”

A műsor házigazdája továbbra is Novák Péter, társa pedig a 2015-ös évadban Morvai Noémi lesz, aki csak a műsor idejére hagyja otthon második kisbabáját. Vallja, hogy a Páva-élmény egyszer neki is sokat fog jelenteni. De legalábbis hozzátesz egy picit ahhoz, amit úgy hívunk, Érték. Jelentsen az nemzetet, kultúrát, egészséges lelkű gyermekeket vagy egy felhőtlen szórakozással eltöltött péntek estét a Duna Televízió népzenei és néptáncos műsorával…

2015.11.04. PAVA_masnis lányok