Kezdőlap Kiemelt Lefokozhatják David Petraeus amerikai tábornokot, a CIA volt igazgatóját

Lefokozhatják David Petraeus amerikai tábornokot, a CIA volt igazgatóját

 

 

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
Washington, 2016. január 20., szerda (MTI) – Az amerikai védelmi miniszter fontolgatja, hogy korábbi álláspontjával szemben mégis lefokozza David Petraeus tábornokot, a CIA volt igazgatóját, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának volt parancsnokát.

Nevének elhallgatását kérő tisztségviselő szivárogtatta ki kedden az információt az amerikai védelmi minisztériumból arról, hogy Ashton Carter védelmi miniszter visszamenőlegesen lefokozná az már nyugalomba vonult négycsillagos tábornokot. Az esetleges lefokozás oka: Petraeus tábornok korábban elismerte, hogy titkosított, nemzetbiztonsági szempontból bizalmas információkat adott át annak a nőnek, aki életrajzi könyvet írt róla, és aki egyébként a barátnője volt már akkoriban is.
A kiszivárogtatott információk szerint Carter szeretné megváltoztatni a hadsereg korábbi ajánlását, miszerint a tábornokot csak figyelmeztessék, ám ne fokozzák le. Az ilyen lefokozás, az erkölcsi kár mellett anyagilag is érinthetné a valaha nagyon is népszerű, és a lapok társasági rovataiban is rendszeresen szerepelt Petraeust. A négycsillagos tábornok nyugdíja ugyanis évente 220 ezer dollár – bő 60 millió forint -, míg egy háromcsillagosé évi 170 ezer. A 2011-ben a hadseregtől visszavonult tábornoknak azonban az esetleges lefokozás nem okozna pénzügyi gondot. Egy nagy befektetési cég tanácsadójaként dolgozik, valamint beszédeiért, előadásaiért tekintélyes summákat kér.
Az amerikai hadseregben már több alkalommal fokoztak le magas rangú katonatiszteket elsősorban viselkedésük, és nem esetleges rossz katonai döntéseik miatt. Arra azonban alig akad példa, hogy négycsillagos tábornokot fosztottak volna meg rangjától – annál is kevésbé, mert négycsillagos tábornok kevés van. Petraeus lefokozása mindenképpen látványos bukás lenne. A tábornok 2012-ben mondott le CIA-igazgatói posztjáról, amikor kiderült, hogy viszonya van Paula Broadwell-lel, a hadsereg tartalékosával, aki életrajzi könyvet írt róla, és akivel megosztotta a titkos információkat. Akkoriban Petraeust gyakran emlegették még úgy is, mint a 2016-os elnökválasztás lehetséges republikánus jelöltjét.     A tábornok az ellene indított perben bűnösnek vallotta magát, mert átadott Paula Broadwellnek nyolc olyan jegyzetfüzetet, amelyben afganisztáni parancsnoksága idején rögzített adatokat és tényeket, köztük fontos és bizalmas katonai és hírszerzési információkat, fedett hírszerzők neveit, hírszerzési adatokat, a Nemzetbiztonsági Tanács tagjaival, vagy Obama elnökkel folytatott bizalmas beszélgetéseiről készült jegyzeteket. A per tavaly zárult le, Petraeus elkerülte, hogy börtönbe kelljen vonulnia, de százezer dollár bírságot kellett fizetnie. Az FBI azonban állítólag új információkra bukkant, s ez az, amiért a védelmi miniszter megváltoztatná korábbi döntését.
A Pentagon szóvivője, Peter Cook nyilatkozatában csak annyit erősített meg, hogy Carter miniszter újabb információkat kért David Petraeusról.

MTI 2016. január 20., szerda

(Kép forrása: Internet)