Kezdőlap Kiemelt A magyar kultúra napja – Békéscsabán egyhetes programsorozattal ünnepelnek

A magyar kultúra napja – Békéscsabán egyhetes programsorozattal ünnepelnek

Békéscsaba, 2016. január 13., szerda (MTI) – Egy héten át tartó programsorozattal, kiállításmegnyitókkal, színházi premierrel és a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetés átadásával ünnepli a magyar kultúra napját a békési megyeszékhely.

A programsorozat január 16-án, szombaton veszi kezdetét, amikor a Megyeri Kézműves Műhelyben betekinthetnek az érdeklődők a könyvkötészet rejtelmeibe Feigl Miklósné aranykoszorús könyvkötőmester vezetésével – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
Hétfőn a Békés Megyei Könyvtár Batsányi fiókkönyvtárában A téglagyár története képekben címmel nyílik kiállítás, amely az 1900-as évek elején alapított Bohn téglagyár történetét, az ott dolgozók emlékeit idézi fel az alapítástól kezdve a működésen át a megszűnésig, emellett ismerteti a jövőbeni épületrehabilitációs terveket is. Este a Békéscsabai Jókai Színház szalonjában a József Attila-díjas író, költő és műfordító Térey János lesz a Kortárs Magyar Írók sorozat következő vendége.
Kedden Kolarovszki Zoltán művésztanár festményeiből nyílik kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. Szerdán az Arany János Művelődési Házban Petőfi Sándorra emlékeznek a Rímszerda rendezvénysorozaton, a Jaminai Közösségi Házban pedig a Márvány Fotóműhely tagjainak munkáiból nyílik kiállítás.
Csütörtökön a nagyváradi Euro Foto Art Egyesület fotóiból nyílik kiállítás a megyei könyvtárban, a Csabagyöngye Kulturális Központban pedig a Békéstáji Művészeti Társaság éves tárlata nyílik meg a közönség számára. Ezen a napon mutatják be a Békéscsabai Jókai Színházban a Légy jó mindhalálig! című musicalt is Seregi Zoltán  igazgató rendezésében.
Január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján a békéscsabai színházban Zelei Miklós Az Isten balján – Situs Inversus című monodrámáját játsszák. A Munkácsy Emlékházban A Munkácsy-kultusz képeslapokon címmel nyílik kiállítás, míg a Munkácsy Mihály Múzeumban Kunkovács László Kossuth-díjas fotóművész, néprajzkutató Pusztaiak, a pásztorok világa című tárlatának lesz a megnyitója.
A magyar kultúra napján adják át a Csabagyöngye Kulturális Központban a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetéseket, az ünnepi gálán Boros Misi, a Virtuózok egyik győztese ad koncertet.
Január 24-én, vasárnap az Arany János Művelődési Házban egy a magyar néptánc és népzene kapcsolatáról szóló könyv bemutatója lesz. A Csabagyöngye Kulturális Központ aznap hagyományteremtő közösségi gálával ünnepli harmadik születésnapját, amellyel a térség fejlődésére hatással bíró karizmatikus személyiségek és megbecsüléssel bíró, erős közösségek munkáját köszöni meg. Az eseményt Malek Andrea koncertje zárja.
A békési megyeszékhelyen emellett gyerekeknek szóló foglalkozásokat és műterem-látogatást is szerveznek – közölték a rendezvények szervezői.
A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

MTI 2016. január 13., szerda

(Kép forrása: Internet)