Kezdőlap Gazdaság Adótanácsadó: legkésőbb március 30-ig módosítani kell a vállalkozásoknak számviteli politikájukat

Adótanácsadó: legkésőbb március 30-ig módosítani kell a vállalkozásoknak számviteli politikájukat

 Budapest, 2016. március 22., kedd (MTI) – A vállalkozásoknak március 30-ig módosítaniuk kell számviteli politikájukat, hogy elkerüljék a mulasztási bírságot – figyelmeztet a LeitnerLeitner adótanácsadó, könyvelő és könyvvizsgáló cégcsoport.

Siklós Márta, a cég vezető tanácsadója a közleményben ismerteti: tapasztalatai szerint a vállalkozások jelentős részénél még mindig nem készültek el a törvény által megkövetelt új számviteli politikák.
Az aktualizálás során érdemes végiggondolni és rögzíteni többek között az új határértékeknek megfelelő beszámolótípust, az eredménykimutatás új formáját, a fióktelephelyek adatait, a kiegészítő melléklet szerkezetét és tartalmát, a kivételes nagyságú vagy előfordulású bevételeket és költségeket, ráfordításokat.
A könyvvezetési adatok mérlegben és eredménykimutatásban való megjelenésénél is számos fontos szempont lehet, például, hogy a számlarendbe felvettek-e olyan főkönyvi számlákat, amelyek a jelentős tulajdonosi részesedés fogalmának megjelenéséből keletkeznek, vagy megszüntették-e a mérleg szerinti eredmény számlát, és bevezették-e a helyére az adózott eredmény számlát, de legalább átnevezték az előbbit az utóbbira.
Az új számviteli törvény által meghatározott többi feladat nincs konkrét határidőhöz kötve, az év során bármikor, de legkésőbb a 2016-os beszámoló összeállításáig végrehajtható. Ezek közé tartozik például a 2015-ös beszámoló adatainak „átfordítása”, azaz a 2016-os szabályoknak megfelelő szerkezetben való bemutatása az összehasonlíthatóság érdekében.

ebz \ gpp \ gte

MTI 2016. március 22., kedd

Kép forrása: internet