Kezdőlap Egészség Emmi: 917 szakorvosjelölt pályázott sikeresen az idei ösztöndíjprogramokra

Emmi: 917 szakorvosjelölt pályázott sikeresen az idei ösztöndíjprogramokra

Emmi: 917 szakorvosjelölt pályázott sikeresen az idei ösztöndíjprogramokra

Budapest, 2016. március 25., péntek (MTI) – Kilencszáztizenhét szakorvosjelölt pályázott sikeresen az idei rezidensi ösztöndíjprogramokra, így már több mint 3400 rezidens maradt itthon az ösztöndíjprogramnak köszönhetően – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága pénteken az MTI-vel.

A közleményben azt írták, minden érvényes és a szakmai feltételeknek megfelelő pályázatot benyújtó szakorvosjelölt támogatásban részesül az idei rezidenstámogatási program keretében.
Emlékeztettek arra, hogy a szakorvosjelöltek – mint a korábbi években is – a Markusovszky-ösztöndíjra pályázhattak, míg a kórházi-klinikai területen dolgozó szakgyógyszerészjelöltek számára a Than Károly-ösztöndíj biztosított ismét lehetőséget, ők havonta nettó 100-100 ezer forint juttatásban részesülnek.
Azoknak a szakorvos- és fogszakorvosjelölteknek, akik a 2015. évre szóló miniszteri tájékoztatóban meghatározott hiányszakmás képzés valamelyikében jelenleg is részt vesznek vagy részt fognak venni, az úgynevezett hiányszakmás ösztöndíj biztosít havi nettó 150 ezer forint támogatást.
A házi gyermekorvosi körzetek betöltését szolgáló Méhes Károly-ösztöndíjat elnyerő gyermekszakorvos-jelöltek, valamint a Gábor Aurél-ösztöndíjas sürgősségi szakorvosjelöltek havi nettó 200 ezer forint ösztöndíjat kapnak, ha vállalják, hogy a szakvizsgát követően az ösztöndíj folyósításának megfelelő ideig Magyarországon dolgoznak, majd közfinanszírozott intézményben, és nem fogadnak el hálapénzt.
A most lezárult pályázatokat idén februári határidővel tavaly decemberben hirdették meg, az elbírálásokat márciusban tartották.
Az államtitkárság felidézte, a rezidensi támogatási program 2011 óta érhető el Magyarországon, a programba eddig már több mint 3400 fiatal szakorvos- és szakgyógyszerészjelölt kapcsolódott be.
A kormány a szakorvos- és szakgyógyszerészjelöltek itthon tartása érdekében meghirdetett ösztöndíjpályázatra a mostani pályázattal együtt eddig csaknem 5 milliárd forintot biztosított.

bed \ bám \ bzt

MTI 2016. március 25., péntek

(Kép forrása: Internet)