Kezdőlap Kultúra A költészet napja – Versmaraton a Magyar Rádió épületében

A költészet napja – Versmaraton a Magyar Rádió épületében

Budapest, 2016. április 7., csütörtök (MTI) – Több mint 50 kortárs szerző, köztük Kukorelly Endre, Makkai Ádám, Lackfi János és Ágh István olvassa fel verseit tizenkét órán át a Magyar Rádió Márványtermében április 11-én, az immáron hatodik alkalommal megrendezett Versmaratonon.

A programot szervező Magyar Napló Kiadó MTI-hez eljutatott közleménye szerint a Versmaratonhoz kapcsolódva idén is megszervezik a Költészet vásárát a Kálvin téri aluljáróban, ahol nyolc kiadó kínálatából válogathatnak az érdeklődők és számos kortárs szerzővel – például Kalász Mártonnal, Vas Tiborral, Szőcs Gézával és Végh Attilával – is találkozhatnak, miközben a pódiumszínpadon megzenésített versek előadói fognak fellépni félóránkénti váltásokkal.
A Versmaratont délelőtt Doncsev András, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális főszerkesztője; Oláh János, a Magyar Napló Kiadó vezetője; Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke és Zsille Gábor József Attila-díjas költő, szerkesztő nyitja meg.
Ezt követően a mai magyar költők színe-java olvas fel Az év versei 2016 című antológiából, köztük Térey János, Marno János, Falusi Márton, Rózsássy Barbara, Both Balázs, Turczi István, Simon Adri, Czigány György, Serfőző Simon és Mezey Katalin.
A rendezvény internetes oldala szerint a tizenkét órás felolvasáson a hagyományokhoz híven minden résztvevő költővel rövid beszélgetést folytat a rádió egy-egy munkatársa. Az egész napos műsort élőben lehet majd követni a mediaklikk.hu internetes oldalon keresztül, valamint az esemény teljes hanganyagát DVD formában is megjelentetik. A Versmaraton fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.
A Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozata idén két új elemmel is bővült, a már lezajlott HangHordozók énekmondó versennyel és az április 9-i Költők futása című eseménnyel. Utóbbi alkalmon szombaton délelőtt több mint 20 kortárs alkotó egy 42 kilométerest távot fog teljesíteni váltófutásban a főváros XII. kerületében található Költő utcában, a programhoz bárki csatlakozhat.
A Versmaraton minden rendezvényén ingyenes a részvétel. A programok az MTVA és a Duna Médiaszolgálató Zrt. együttműködésével valósulnak meg.

pja \ brr \ hgp

MTI 2016. április 7

 

(Kép forrása: Internet)