Kezdőlap Események Sztárokkal játszhatnak a gyerekek a Színezd át! családi napon

Sztárokkal játszhatnak a gyerekek a Színezd át! családi napon

Utolsó helyszínére, Kecskemétre érkezik az országos rendezvénysorozat

Falusi Mariannal, Oláh Gergővel, Papadimitriu Athinával is találkozhatnak azok, akik részt vesznek május 13-án a Színezd át!címet viselő ingyenes családi napon. A tíz állomásos országos programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet egymás megismerésének és elfogadásának fontosságára, valamint arra, hogy mennyi mindent adnak hozzá kultúránkhoz a nemzetiségek. Az esti Somnakaj előadásban pedig Oláh Gergelyt első színházi szerepében láthatják az érdeklődők.

A Hírös Agórában 10 órától megrendezendő ingyenes családi nap programjában játékos feladatok – várépítés, közös történetírás, ügyességi feladatok, játékkészítés és hangszerkipróbálás – valamint  színpadi programok (koncertek és közös tánctanulás) is szerepelnek. A játékok, feladatok egyik fő célja, hogy a gyerekek a színes programokon keresztül megtapasztalják egymás elfogadásának fontosságát, a program ugyanis a többségi társadalom és a nemzetiségek együttműködését, együttgondolkodását ösztönzi.

A rendezvény házigazdája Szemereyné Pataki Klaudia, polgármester, helyi védnöke pedig Piros Ildikó, színművész, aki a játékállomásokon a gyerekekkel együtt ki is próbálja a feladatokat.

A nap programját az Agórában 19 órakor kezdődő Somnakaj című roma musical zárja. A darab egyszerre tánc, koncert, színház, irodalom, tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása, melyben az ősi zenei tradíciók mellett megjelennek a 21. század hatásait tükröző stílusbeli újítások, átdolgozások is. A humorban és misztikumban bővelkedő előadás során Somnakaj, a fiatal roma lány útkeresésének állomásai elevenednek meg. A főbb szerepekben Falusi Mariannt, Oláh Gergelyt, Papadimitriu Athinát és Szakcsi Lakatos Bélát láthatják majd a nézők. Az előadást 2014-ben mutatták be a Művészetek Palotájában. A turné eddigi állomásain az előadás végén a közönség perceken keresztül állva tapsolva ünnepelte a szereplőket, így bizonyára ugyancsak felejthetetlen élményben lesz részük mindazoknak, akik ott lesznek a kecskeméti előadáson.

A Színezd át! országos eseménysorozatának házigazdái a résztvevő városok polgármesterei, a programok megvalósulását pedig helyi védnökök segítik, akik elért eredményeik vagy alkotó tevékenységük révén példát mutatnak az együttműködésre, az elfogadásra és – hovatartozásuktól függetlenül – vívták ki a társadalom elismerését és tiszteletét. A helyi védnökök között találjuk többek között D. Tóth Krisztina újságírót, UNICEF nagykövetet, Görbicz Anita kézilabdázót, Vincze Ottó válogatott labdarúgót, Sors Tamás többszörös paralimpikon úszót, Szakály György balettművészt, Ráckevei Anna színigazgatót, színésznőt Demjén Ferenc énekest, zeneszerzőt.  A rendezvény fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A programsorozat fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.A rendezvénysorozat korábbi helyszínei: Kaposvár, Pécs, Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok, Győr, Szeged, Budapest, Miskolc, Szombathely.

A családi nap részletes programjai, további információk a facebook.com/szinezdat oldalon, valamint a szinezdat.com weboldalon olvashatók.  Gyere és Színezd át!

 

A korábbi helyszíneken készült fotók az alábbi linkről letölthetők:

https://www.dropbox.com/sh/7xd56qensesfo08/AACeYOVae4NYwWdbraFlFwJHa?dl=0

A képek szabadon felhasználhatóak a fotósok nevének feltüntetésével. A neveket a file neve tartalmazza.

További sajtóinfók, interjúegyeztetés: [email protected]; 06 30 832 6611, 06 30 982 6012

 

2016.április 28.