Kezdőlap Diákélet Egy hónapon át tartó programsorozat kezdődik Zalaegerszegen

Egy hónapon át tartó programsorozat kezdődik Zalaegerszegen

 Zalaegerszeg, 2016. május 9., hétfő (MTI) – Pénteken, Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá válásának évfordulóján megkezdődik az egy hónapon át tartó Egerszeg Fesztivál.

A fesztivál célja, hogy bemutassák Zalaegerszeg értékeit, hagyományait, a város polgárai és az ideérkező vendégek pedig színvonalas, érdekes programokon vehessenek részt – mondta el a programokat ismertető hétfői sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.
A városnapi rendezvény istentisztelettel kezdődik el pénteken, majd a hagyományok szerint megkoszorúzzák Kovács Károlynak, a város első polgármesterének szobrát. Az ünnepi közgyűlésen adják át a díszpolgári és Pro Urbe Zalaegerszeg díjakat.
A Dísz téren ezen a napon avatják fel Szabolcs Péter szobrászművész Sakkozók című alkotását és kezdetét veszi egy 131 táblás sakkverseny. A kezdő lépést Balaicz Zoltán és Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere teszi meg: a jelképes gesztussal tovább szeretnék erősíteni a két város közti együttműködést és egyben azt is jelzik, hogy mindkét megyei jogú városban kiemelkedő sakkélet zajlik.
A tradicionális városi sétán Zalaegerszeg gasztrotörténetét mutatják be, idegenvezető kalauzolásával olyan belvárosi vendéglátóhelyeket keresnek fel, amelyek már régi időkben is fontos szerepet töltöttek be a város életében. Késő délután a városháza aulájában nyíló kiállítás Zalaegerszeg díszpolgárainak állít emléket. A városnapi program a Zala Szimfonikus Zenekar ünnepi hangversenyével zárul – ismertette a programokat Balaicz Zoltán.
Szólt arról is, hogy az elmúlt évben – a Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá válásának 130. évfordulóján – teremtették meg azt a hagyományt, hogy az Egerszeg Fesztivál több héten át, a város napjától egészen június közepéig tart. Idén már ennek jegyében szervezték a programokat, a következő esztendőben pedig Zalaegerszeg első írásos említésének 770. évfordulójára emlékezik a város – hangsúlyozta a polgármester.
Tompa Gábor, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. ügyvezetője kiemelte: az egy hónapon át tartó rendezvénysorozatra több mint száz programmal készülnek. A produkciók kiválasztásánál arra törekedtek, hogy valamennyi korosztály megtalálja a kedvére való programot: az autentikus néptánctól kezdve a legmodernebb zenei irányzatokig, a komolyzenén át a képzőművészetig számos műfajjal találkozhatnak az érdeklődők. A rendezvénysorozat egyedi, különleges elemeket tartalmaz: megrendezik a Göcseji Prószafesztivált, a Kárpát-medencei Verbunkversenyt, a Zalaegerszegi Kórusfesztivált, a városban lesz kéklámpás felvonulás, számos sportversenyt, kosárlabda fesztivált tartanak.
A fesztiválon a város valamennyi kulturális intézménye részt vesz, a belvárosban három színpadot építenek fel, színes ernyőket engednek a magasba, az utcákat, tereket fesztiválzászlók díszítik.

blo \ brr

MTI 2016. május 9.

 

(Kép forrása: Internet)