Kezdőlap Kultúra Több mint 200 írásmű érkezett a Nemzeti Galéria irodalmi pályázatára

Több mint 200 írásmű érkezett a Nemzeti Galéria irodalmi pályázatára

Budapest, 2016. május 24., kedd (MTI) – Több mint 200 írásmű érkezett a Magyar Nemzeti Galéria Képtári történetek címmel márciusban meghirdetett, középiskolásoknak szóló irodalmi pályázatára – közölte az intézmény az MTI-vel kedden.

A közlemény szerint a második fordulóba beválasztott írások már olvashatóak a múzeum internetes oldalán, ahol a közönség szavazhat is kedvenceire. A pályaművek elbírálásában a Nemzeti Galéria munkatársai mellett Garaczi László író és Fenyő D. György középiskolai tanár, irodalomtörténész is részt vesz.
Az intézmény március elején hirdetett pályázatot olyan írásművek elkészítésére, amelyek ihletadó forrása a Magyar Nemzeti Galéria tíz kiemelt műalkotásának egyike. A kezdeményezés célja az volt, hogy a múzeum gyűjteményének híres, vagy épp a nagyközönség előtt kevésbé ismert művei új értelmezést nyerjenek a fiatalok írásai által. A Nemzeti Galéria ezért nem műelemzéseket várt, hanem olyan kreatív fogalmazásokat, irodalmi parafrázisokat, amelyek a kiválasztott alkotásra rezonálnak, betekintés nyújtva, hogy miként viszonyul a mai középiskolás korosztály a magyar képzőművészet ikonikus műveihez, az általuk megjelenített történelmi korokhoz és témákhoz.
A pályázatban Wagner Sándor Dugovics Titusz önfeláldozása, Ferenczy Károly Madárdal, Bihari Sándor Vasárnap délután, Csontváry Kosztka Tivadar Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban, Gulácsy Lajos Varázsló kertje, Pór Bertalan Család, Körösfői Kriesch Aladár Zách Klára I., Lossonczy Tamás Tisztító nagy vihar, Roskó Gábor Nézzük, mi újság a világban és Szűcs Attila Piros vakfolt című festménye szerepelt választható alkotásként.
Az irodalmi pályázat nyilvános eredményhirdetése és a díjak átadása június 25-én, a Múzeumok éjszakáján lesz a Magyar Nemzeti Galériában. A legjobb írásművek a kiállítóterekben az adott műalkotás mellett kiállítva is elolvashatók lesznek – olvasható a közleményben.

pja \ bsa

MTI 2016. május 24.

 

(Kép forrása: Internet)