Kezdőlap Sport Újra nyert K-1 200 méteren Douchev-Janics Natasa

Újra nyert K-1 200 méteren Douchev-Janics Natasa

Három felnőtt finálé maradt péntek délutánra az idei szegedi 1. olimpiai válogató versenyen. Női K-1 200 méteren Douchev-Janics Natasa nyert, férfi C-1 200 méteren Hajdu Jonatán volt a leggyorsabb, míg a hölgyeknél ugyanebben a számban Lakatos Zsanett diadalmaskodott.

Douchev-Janics Natasa visszatért a magyar elitbe – méghozzá olimpiai távon, egyik kedvenc számában K-1 200 méteren. Már a felkészülése során is arról beszélt, hangsúlyozni kell, hogy inkább a K-1 200 méterre koncentrál, a két és fél évvel ezelőtt megműtött gerince ehhez a számhoz alkalmazkodott a legjobban, itt érzi komfortosan magát.

Ez pedig meg is mutatkozott az első válogatón, amelyen K-1 200 méteren győzni tudott. Nagy meglepetésre azonban nem a tavaly olimpiai kvótát szerző Vad Ninetta, vagy a 2015-ben a rövidebbik számon is remeklő Kárász Anna, hanem két fiatal Lucz Dóra és Hagymási Réka előtt.

„Korábban mindig az első száz méter volt a gyengém, most azonban jól sikerült a rajtom, és bíztam benne, hogy végig jól bírom majd. A nyolcas pálya egy kicsit meglepett, hiszen nem tudtam visszafogni magam a végén, de ez nem is baj – vélekedett a győriek háromszoros olimpiai bajnoka, aki rég volt már ennyire boldog, mint mondta, megérte az a sok küzdelem és fájdalom, amit az edzéseken elviselt.

Douchev-Janics és Lucz Dóra számára a jövő hétvégi duisburgi Világkupa lesz a második riói válogatóverseny, és nem csak Douchev-Janics, Lucz számára is egy nagy álom valósult meg.

„Nagyon boldog vagyok, titkon erről álmodoztam és valóság lett belőle – mondta az UTE fiatalja. – Hogy minek köszönhető a sikerem? Beérett a munkám, sokat készültem, az edzőimmel is jól megtaláltam a hangot. Természetesen ezt a döntőt is kielemezzük majd, hogy Duisburgban előre tudjak lépni. Próbálom felfogni, hogy mi történt, de azt hiszem, egyszerűen csak annyi, hogy véghez tudtam vinni a megbeszélt taktikát.”

A férfi C-1 200 méter elképesztő izgalmakat hozott, hiszen a riói tesztverseny után megbetegedő, a felkészülést éppen ezért 3 hónappal később kezdő Hajdu Jonatán és Nagy Péter között mindössze 18 ezredmásodperc döntött. A győri Nagynak sikerült látványos hajrával feljönnie, és a végén nagy rutinnal berúgni a hajóját.

„Csak a célba érkezés után érzékeltem, hogy Peti ennyire közel volta hozzám, nem is tudtam eldönteni, hogy melyikünk nyert. Előtte a bemelegítésnél átgondoltam, hogy mit szeretnék csinálni a döntőben és végül kilencven százalékban meg is tudtam valósítani azt. Nem vagyok jó formában, így nem a helyezésre, hanem arra törekedtem, hogy jó pályát menjek és ennek meg is lett a gyümölcse” – mondta a versenyt követően Hajdu Jonatán, aki jövő hétvégén szintén próbára teszi magát a duisburgi nemzetközi mezőnyben.

„Reméltem, hogy most arról tudunk beszélgetni, hogy a pálya melyik szakaszán nyertem meg a versenyt. De sajnos a rajtom megint elcsúszott. Rosszul kezdtem, utána értem utol Jonatánt, de ez is kevés volt. Azonban nincs veszve semmi, van még öt hét a második válogatóig, a rajtot addig tudjuk fejleszteni és meglátjuk mi lesz” – mondta Nagy Péter a verseny után.

A női C-1 200 méteres versenyben ezúttal Lakatos Zsanett nyert Devecseriné Takács Kincső előtt, méghozzá elég nagy fölénnyel. A két hölgy minden esztendőben „párbajozik” hol egyik, hol másik zár az élen. Hogy most mi kedvezett Lakatos Zsanettnek?

„Jól kaptam el a rajtot, s bár a szembeszél miatt kapaszkodni kellett a végén, igazából meg tudtam valósítani, amit otthon begyakoroltunk. A tavalyi év után sokat gondolkodtam, sok mindent átértékeltem, mentálisan helyre tettem magam. Csoportot és edzőt is váltottam, új dolgokat fogadok be és megpróbálom azt hasznosítani” – mondta Lakatos Zsanett.

A szerdától péntekig megrendezett válogatón a 12 olimpiai számból 10-ben rendeztek versenyt Szegeden, a négyesek majd a második válogatón szállnak csak vízre. A második fordulót részben a jövő hétvégén, a duisburgi világkupán, részben június 10-12-én rendezik, az utóbbi viadal után válik teljessé a Rióba utazó kajak-kenu válogatott névsora.