Kezdőlap Kultúra Elszeretett dalok: Zorán külföldi kedvencei előtt tiszteleg

Elszeretett dalok: Zorán külföldi kedvencei előtt tiszteleg

Budapest, 2016. június 1., szerda (MTI) – Elszeretett dalok címmel új lemezt jelentetett meg Zorán. A népszerű énekes, előadó az elmúlt negyedszázadban számos dalt rögzített külföldi előadóktól magyar szöveggel és angol nyelven is, ezekből gyűjtött össze tízet erre a korongra.

„Bár fivérem, Dusán írta szinte valamennyi dalom szövegét, úgy gondolom, az általa magyarra átültetett külföldi slágerek között is számos van, amely a legjobban sikerültek közé tartozik. Elsősorban a Volt egy táncra gondolok, Leonard Cohen Take This Waltz-ának magyar változatára, de említhetem az Üres bölcsőt ringat a Hold fényét, Harry Chapin több mint négy évtizeddel ezelőtt írt felvételét vagy a Szép holnapot is, amely Mark Knopfler szerzeménye és Why Worry címmel a Dire Straits slágere volt. Ezeket a dalokat a mai napig játszom a koncertjeimen” – mondta Sztevanovity Zorán az MTI-nek.
Az említettek mellett szerepel a lemezen Cole Porter, Sting, Charles Trenet, Billy Joel, Chris Rea egy-egy ismert dala, valamint rákerült egy skót népdal is, a Morning Has Broken, amelyet Cat Stevens feldolgozása tett népszerűvé 1971-ben. Utóbbi mellett szintén eredetiben énekli Zorán a True Love-ot (ezt Auth Csillával rögzítette még 1994-ben), és franciául is hallható egy világsláger, a Que reste-t-il de nos amours?, amelyet az énekes a feleségével, Hegyi Barbara színésznővel énekelt el a Magyar Televízió Aranyág című műsorában, 2010-ben.
A CD – akárcsak az énekes legutóbbi stúdióanyaga, a 2013-ban Egypár barát címmel megjelent duettlemez – nem tartalmaz új felvételeket.
„A duettlemez szinte adta magát, mert mindig vannak vendégeim a koncerteken és a sokféle érdekes fúzióból érdemes volt összeállítani egy albumnyit. Az Elszeretett dalokon található felvételek nagy része itt-ott, különféle kiadványokon már megjelent egyszer, de gyűjteményként még nem, és rákerült két korábban publikálatlan szám is. Ezeket a számokat annak idején nem tudatosan választottam ki, egyszerűen hallottam őket és megragadtak a fejemben. Aztán minden azon múlt, volt-e Dusánnak ihlete egy magyar szöveghez” – fejtette ki.
Zorán hangsúlyozta: részéről nincs szó nosztalgiáról, nem néz vissza, a márciusban a Budapest Kongresszusi Központban adott koncertjén például két vadonatúj Presser-Dusán szerzeményt adott elő: az egyik címe Nincsen kedvem, a másiké pedig Az volt a dal. „Számomra nagyon fontos, hogy időről időre szülessenek új dalok, amelyek bekerülnek a repertoárba. Akkor érzem jól magam, ha zajlanak a dolgok körülöttem”.
Az énekes rendszeresen koncertezik, legközelebb július 21-én Tatán a szabadtéri színpadon lép fel, a fővárosban élőben szeptember 17-én látható és hallható a Müpában, ahol délután és este is fellép.
A Kossuth-díjas énekes, előadóművész több mint fél évszázada van a pályán, szólókarrierje a Metro zenekar feloszlása után néhány évvel, 1977-ben indult, eddig tizennégy stúdióalbumot készített. Az Elszeretett dalok című válogatáslemeze a Universal Music és a Kultúrbarlang kiadásában jelent meg.

bgu \ pmg

MTI 2016. június 1.

 

(Kép forrása: Internet)