Kezdőlap Események Hatodik nagy sportágválasztó Kecskeméten

Hatodik nagy sportágválasztó Kecskeméten

Június 10-én, pénteken, a Kecskeméti Sportegyesületek Szövetsége rendezésében a Kecskemét Önkormányzata Közgyűlése Sport Munkacsoportjával együttműködve ismét megnyitotta kapuit a nagyszabású Kecskeméti Nagy Sportágválasztó. Ez már a hatodik alkalom, hogy Kecskemét is részese lehetett ennek a példamutató hagyománynak, mely bizonyította, hogy milyen sokszínű Kecskemét város sportélete.

Az eseménynek a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola tornacsarnoka és kültéri sportpályája adott otthont, amely már-már szűkösnek mutatkozott a látogató-áradatnak köszönhetően.

A rendezvényt óriási siker és fantasztikus hangulat övezte. A gyerekek rendkívül élvezték a közel 40 kipróbálható sportágat, akik bemutatókkal, interaktív játéklehetőségekkel várták őket. A sportegyesületek ötletesek voltak, nagyon felkészültek és elképesztő módón ragadták meg az érdeklődők figyelmét. Egyik kiváló példa volt erre Baranyi Richárd magyar bajnok, EB 3. helyezett, jelenleg profi ökölvívó, aki térden állva ökölvívást imitált egy 7 éves kislánnyal. Kovács Benjámin világbajnok szintén látványos módon, esetenként világcsúcs idővel mutatta be a sportpoharazás fortélyait. A parkourosok és a freestlye focisok alig látszódtak ki a gyerektengerből, akkora érdeklődés fogadta a nem hétköznapi sportolási lehetőségeket is. A fergeteges hangulathoz hozzájárultak a TST tehetséges tánccsapatai is, valamint az Északi Szánhúzó kutyusok, akik azonnal elbűvölték a gyerekeket. A sportegyesületeken kívül köszönet illeti az iskolákat, akik rendkívül pozitív hozzáállást mutatva vonultak ki a sportnapra, összesen közel 2500 gyermekkel

A sportágválasztó kiemelt vendégei a riói olimpia résztvevői voltak. Megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Csonka András paralimpikon asztaliteniszező és Boronkay Péter paratriatlonista.

A Nagy Testnevelésóra keretében a Fitt Woman Fitness edzője, Virágh Alíz, mintegy 500 lelkes diákot tornáztatott meg egyszerre. A rendezvényt Dr. Szeberényi Gyula Alpolgármester Úr nyitotta meg. A hangulat ünnepélyességéről Szilágyi Áron, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője gondoskodott.

A Nagy Sportágválasztó keretében délután több, mint 10 év után Sportfórum került megrendezésre. Az interaktív beszélgetésre a Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi Tér asztalitenisz csarnokában került sor. A fórumon megismerkedhettek a sportszervezetek vezetői a város sportterületeinek fejlesztéseivel és fejlesztési terveivel. Részt vett rajta Dr. Szeberényi Gyula Alpolgármester Úr,  Bogasov István, a Sport Munkacsoport vezetője, Szenes Márton, a Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. valamint Finta Zita, a KMJV Polgármesteri Hivatal Városstratégiai Iroda vezetője.a város sportirányításának vezetői is előadóként, illetve válaszoltak a sporttal kapcsolatos kérdésekre:

A napot a KESI edzők számára megrendezett évzáró vacsora zárta.

 

Ujhidy Tibor főszervező:

Örömömre szolgált, hogy nagyon komolyan vették az iskolaigazgatók a lehetőséget, illetve a sportegyesületek kifejezetten készültek erre az eseményre. Úgy gondolom, a város egyik, ha nem a legnagyobb helyi sporteseményévé nőtte ki magát a Nagy Sportágválasztó. A visszajelzésekből érezhető volt, hogy a város sportirányítása magáénak érzi az esemény eszmeiségét.

A sportfórumon elhangzottak között szerepelt a nagyívű sportlétesítmény fejlesztések, viszonylag nagy kiemelt sportági támogatások, KESI és az utánpótlás nevelés fejlődése, sok százmilliós TAO-s pénzek megjelenése, vele szemben a közel 100 kis és közepes sportegyesület méltatlanul szerény támogatása. Mivel érdemelték ki? Nem kell a város sportjának sokszínűsége? Csak három sportág legyen Kecskeméten, ugye nem ez a cél kedves önkormányzat? Aki ott volt a sportágválasztón láthatta, csodás a város sportági kínálata, és egyben nagyon mély a klubok szegénysége. Szinte minden terület fejlődik a város sportjában, miközben a verseny és szabadidősport szinte haldoklik.

Bízom abban, hogy a város vezetése ugyanúgy partner lesz a kis egyesületek anyagi támogatásának növelésében, mint a sport egyéb területeinek fejlesztésében.