Kezdőlap Események Májusban csökkentek a fogyasztói árak az euróövezetben és az EU-ban is

Májusban csökkentek a fogyasztói árak az euróövezetben és az EU-ban is

 Luxembourg, 2016. június 16., csütörtök (MTI) – Májusban 0,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az euróövezetben és az Európai Unióban is az előző év azonos hónapjához képest – közölte csütörtökön az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat).

A végleges adatok szerint havi összevetésben az euróövezetben 0,4 százalékkal, az unió egészében pedig 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.
Áprilisban az unióban és az euróövezetben is 0,2 százalékkal mérséklődtek a fogyasztói árak éves összevetésben.
Tavaly májushoz képest tizenhat uniós országban csökkentek az árak, a legnagyobb mértékben Romániában (-3,0 százalék), Bulgáriában (-2,5 százalék) és Cipruson (-1,9 százalék). Kilencben emelkedtek – a legnagyobb mértékben Belgiumban (+1,6 százalék), Máltán (+1,0 százalék) és Svédországban (+0,8 százalék) -, háromban pedig nem változtak a fogyasztói árak.
Az Eurostat Magyarország esetében éves szinten 0,1 százalékos csökkenést, az előző hónaphoz képest pedig 0,3 százalékos áremelkedést jelzett.
Az euróövezetet illetően elemzők arra számítottak, hogy az előzetes adattal megegyezően, 0,1 százalékkal esnek a fogyasztói árak éves összevetésben májusban. Tavaly májusban 0,3 százalékos emelkedést mértek.
Májusban is az energiaárak húzták lefelé az euróövezeti inflációt: éves összevetésben 8,1 százalékkal volt olcsóbb az energia, ezen belül a földgáz ára 6,9 százalékkal, a fűtőolajé 23,6 százalékkal, az üzemanyagoké pedig 11 százalékkal volt alacsonyabb. A szolgáltatások 1,0 százalékkal, az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékek pedig 0,9 százalékkal drágultak.
Az energiaárakat nem számolva 0,8 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak, a gyakran változékony energia-, élelmiszer- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció szintén 0,8 százalékkal növekedett májusban az euróövezetben.

kszk \ gry

MTI 2016. június 16.

 

(Kép forrása: Internet)