Kezdőlap Események Alkotások tengerében – Élet a felsőlajosi Művésztáborban

Alkotások tengerében – Élet a felsőlajosi Művésztáborban

 

Élet a felsőlajosi művésztáborban

Bács-Kiskun megye a kimeríthetetlen lehetőségek helyszínévé nőtte ki magát az elmúlt években,  ami a művészeteket is illeti – így idén májusban tizenhatodik alkalommal került megrendezésre az Ambrus Lajos által szervezett Alkotótábor megyénkben. Hosszú évekig Ballószögön volt a helyszín, négy esztendeje azonban a Felsőlajosi Krisztina Farm ad otthont a nívós művésztábornak. Szerkesztőségünknek alkalma adódott elbeszélgetni a tábor szervezőjével, valamint néhány művésszel is, akik körbevezettek bennünket alkotásaik dzsungelében.

Az egy hetes táborban kizárólag nívós alkotások szerepelhetnek – részt vettek már Kossuth- és Munkácsy-díjas művészek is a májusi találkozón. Néhány éve sikerült elérni azt is, hogy nemzetközileg ismertté és elismertté váljon az esemény, így a résztvevők nagy hányada Európa különböző pontjairól érkező jeles művész. A 2016-os évben érkeztek alkotók Olaszországból, Ausztriából és Franciaországból is.

Az egy hetes tábor ideje alatt a bentlakóknak egyetlen feladatuk van: alkotni. A hét eltelte után mindenki  egy alkotással viszonozza a vendéglátást, a begyűjtött festményekből pedig kiállítást rendez Ambrus Lajos, aki így nyilatkozott a tábor alapelveiről:

  • Ezen a helyen igazán vegyes a társaság, számtalan stíluságazat képviselője megtalálható. Nagyon fontos az, hogy a különbözőségeket tiszteletben tartsuk, és egymást ne hátráltassuk, hanem segítsük. Tágas látókörrel rendelkezem a művészeti ágazatokat illetően. Ez a paletta olyan széles, hogy mindenki elfér rajta.

Az első két találkozó után vált a tábor nemzetközivé, és sokat elmond a színvonalról az a tény is, hogy sor került már egy három hetes kiállításra is Bécsben.

A külföldi művészekkel való együttműködés gyümölcsöző lehet mindenki számára; a partnerség által ugyanis magyar alkotóknak is lehetősége nyílik beutazni Európát, és ihletet meríteni lenyűgöző tájaiból.

Ambrus Lajossal készült már interjúnk korábban, melyet májusi lapszámunkban, illetve az alábbi linkben tekinthetnek meg kedves olvasóink:

https://alfoldiregiomagazin.hu/2016/03/amikor-az-erzesek-vaszonra-kerulnek/