Kezdőlap Országos események Háztartási eszközök és energiahatékonyság – új, világosabb jelzések

Háztartási eszközök és energiahatékonyság – új, világosabb jelzések

Új, A-tól G-ig tartó, a technológiai fejlődéssel lépést tartó energiahatékonysági jelzéseket kell a háztartási elektronikai berendezéseken feltüntetni egy szerdán módosításokkal megszavazott bizottsági javaslat nyomán. Most szinte minden készülék „A” besorolású és a további + jelzésekkel (A+, A++, A+++) együtt ez nem igazán segít eligazodni a vásárlásban. Az új rendszer ösztönzőleg hat a további fejlesztésekre – vélik a képviselők.

A képviselők az Európai Bizottság javaslatához benyújtott módosításokat 580 igen szavazattal 52 ellenében 79 tartózkodás mellett fogadták el.

A már forgalomban lévő termékcsoportokat, típusuktól függően a jogszabály életbe lépésétől számított 21 hónap – 6 éven belül új, A-tól G-ig terjedő skálára vonatkozó címkékkel kell ellátni – olvasható a Parlament által módosított javaslatban.

Energiahatékonysági információk a címkéken és a hirdetésekben

A címkén fel kell tüntetni, hogy a termék milyen energiaosztályba tartozik és mekkora a kilowattórában kifejezett abszolút – éves, vagy más időtartammal kifejezett – fogyasztása.

Teszt valós körülmények között

Az EP-képviselők azt akarják, hogy a termékeket a gyártók és piacfelügyeleti szervek minél élethűbb körülmények között teszteljék.

Fogyasztói információk

Létre kell hozni egy termékadatbázis honlapot, ahol a termékekről szóló adatok mellett a piacfelügyeleti szervek munkáját segítő megfeleléssel kapcsolatos információk is szerepelnek az adott ország nyelvén.

A használt termékekre és olyan speciális „közlekedési eszközökre” mint a lift, szállítószalag és mozgólépcső nem vonatkozik a szabályozás.

Következő lépések

Az elfogadott módosítások nyomán a Tanáccsal folytatott tárgyalások a végső jogszabálytervezetről a következő hetekben kezdődnek.