Kezdőlap Országos események Közlekedési hatóság: elenyésző a rossz minőségű gyermekülések száma

Közlekedési hatóság: elenyésző a rossz minőségű gyermekülések száma

Elenyésző számú engedély nélkül forgalmazott, vagy rossz minőségű gyerekülést találtak a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szakemberei a személygépkocsis műszaki biztonság hete keretében tartott országos ellenőrzési akción – közölte a hatóság kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a feltárt szabálytalanságok döntő többsége sem a gyerekülések minőségére vonatkozott, hanem a magyar nyelvű kezelési, illetve a beszerelési útmutatók hiányoztak. A szakemberek július 4. és 8. között 210 üzletet ellenőriztek.
A közlemény idézi Kovács Tamást, a járműfőosztály vezetőjét, aki ismertette: a közlekedési baleset a gyermekhalálozások legfőbb oka, évente 1500 gyermek sérül meg közúti balesetben, a gyermekbalesetek harmada pedig a nyári szünet alatt történik.
A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan a biztonsági övek és a gyermekülések használata 50-70 százalékkal csökkentheti a halálos sérülések kockázatát, Európában a gyermeket autóval szállítók 70 százaléka nem használja megfelelően a gyermekülést, így még a legbiztonságosabb rendszer sem ér sokat, sőt, veszélyessé válhat balesetkor.
Az NKH közleményében kiemelte: az előírások szerint csak az „E” jóváhagyási jellel ellátott gyereküléseket szabad árusítani, forgalmazni, továbbá az sem mindegy, hogy az előírás melyik verziója szerint jóváhagyott az ülés. A vásárló a megfelelősséget a gyermekülés alján vagy hátoldalán fellelhető narancssárga címke alapján tudja ellenőrizni.
A közlekedési hatóság a gyerekülések mellett a fékproblémák kiszűrésére, valamint a biztonsági övek állapotának és a légzsákok visszajelző lámpáinak ellenőrzésére is koncentrált. A csaknem 6000 megállított és megvizsgált jármű közül 407-ről derült ki, hogy műszaki állapota nem megfelelő – olvasható a közleményben.

2016. július 12., kedd