Kezdőlap Világi események Londonnak tisztáznia kell uniós kapcsolatait az Eurócsoport elnöke szerint

Londonnak tisztáznia kell uniós kapcsolatait az Eurócsoport elnöke szerint

Nagy-Britanniának és az uniónak is érdeke, hogy London minél hamarabb tisztázza uniós kapcsolatait – jelentette ki Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke az uniós tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek (ECOFIN) brüsszeli tanácskozása előtt kedden.

Nagy-Britannia új miniszterelnökének elsődleges feladata nem lehet más, mint az Egyesült Királyság unióhoz fűződő további kapcsolatainak tisztázása, mivel a befektetők és a kereskedők nem szeretik a bizonytalanságot – mondta a miniszter.
Úgy vélte, az Egyesült Királyság kiválása az unióból politikai, gazdasági és a bankszektort érintő bizonytalanságot idéz elő, amely az eurózóna országainak lassabb fejlődéséhez vezethet. A túlzottan elhúzódó bizonytalanság komoly gazdasági és pénzügyi kockázatokat rejt magában – tette hozzá.
Hans Jörg Schelling, osztrák pénzügyminiszter az ülést megelőzően kijelentette: senkinek sem érdeke a sokáig tartó bizonytalanság, sem Nagy-Britanniának, sem Európának. Nem jó sem a tőkepiacoknak, sem az Európai Unió gazdaságának – hangsúlyozta.
Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi területért, az adózásért és a vámunióért felelős francia tagja az euróövezet pénzügyminisztereinek hétfői tanácskozását követően kijelentette: Nagy-Britannia kilépése meglepte a piacot és jelentős gazdasági bizonytalanságot okozott.
„Minél tovább tart a bizonytalanság, annál költségesebb lesz a gazdaság számára” – fogalmazott.

2016. július 12., kedd