Kezdőlap Események Régi hagyományokat elevenítenek fel az Egerszeg Búcsún

Régi hagyományokat elevenítenek fel az Egerszeg Búcsún

Felelevenítik a paraszti élet hagyományait, folklór műsorokat tartanak és átadják a Lokálpatrióta-díjat Zalaegerszeg védőszentje, Mária Magdolna tiszteletére rendezett búcsún vasárnap, a Göcseji Falumúzeum és a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum területén.

A búcsú a legrégebbi, leghosszabb időre visszanyúló ünnepe Zalaegerszeg városának, a múzeum munkájában pedig kiemelt szerepe van a hagyományok megtartásának, tiszteletének – hangsúlyozta Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója a rendezvényről tartott keddi sajtótájékoztatón.
A hagyományőrző rendezvény a felújítás után is állandó programja lesz a megújult múzeumnak – fűzte hozzá.
Kocsis Gyula, az Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) elnöke kiemelte: a búcsú fontos eseménye a városnak, régi hagyományokat őriz, ápol, ugyanakkor felfrissíti, megújítja a tradíciókat.
Major Zsolt, az egyesület (EZE) jegyzője elmondta: a búcsúban adják át a Lokálpatrióta-díjat, Németh János keramikus művész Életfa motívumát ábrázoló, bronzba öntött emlékplakettját. Hozzáfűzte: a díjazottat 11 jelölt közül választják ki . Az elismerést az a magányszemély vagy szervezet kaphatja meg, aki vagy amely kiemelkedő tevékenységével sokat tett azért, hogy szépüljön a város.
Kitért arra is, hogy a búcsúban elsősorban a családokra számítanak: a kisgyermekeket számos programmal – játszóházakkal, állatsimogatókkal – várják. A családoknak arra is lehetőségük lesz, hogy csónakázzanak a tavon vagy a skanzenben piknikezzenek.
A múzeum délelőtt tíz órakor nyitja meg kapuit. A fatemplomban ökomenikus istentisztelet tartanak, a látogatók a Pajta Galériában megtekinthetik Horváthné Bencze Irén üvegfestő és Nemes László festőművész alkotásaiból összeállított tárlatot.
A kulturális műsorok Zsongi bohóc műsorával kezdődnek el, a színpadon hagyományőrző együttesek váltják egymást: koncertet ad a Norton Zenekar, Letenyéről kilenc citerás érkezik a búcsúba, fellép a Gála Társastánc Klub és program vendége lesz a győri Akkordeon Harmonika Zenekar is.

2016. július 19., kedd