Kezdőlap Országos események Családbarát munkahely lett intézetünk

Családbarát munkahely lett intézetünk

900 ezer forintot nyert az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására” kiírt pályázatán, a „Nyári „börtönovi” – gyermekfelügyelet biztosítása Állampusztán című pályázati projekttel.

Az intézetben 10 éve zárt be az óvoda, melyet mi működtetünk, azonban átszervezés miatt erre már nem volt lehetőség. Most egy családi napközi az épület felújítása után a nyári szünidő 3 hetére vállalta, hogy az itt dolgozók gyerekei számára gyermekfelügyeletet biztosít, megteremtve ezzel annak lehetőségét, hogy a dolgozók a közelükben, megfelelő gondoskodás mellett tudhassák a gyermekeiket, és így jobban összehangolhassák a közös szabadságot.

Hosszú ideje jó kapcsolatot ápolunk a PETJES Családi Napközit működtető egyesülettel, akik vállalták, hogy az fogvatartottak segítségével használható állapotba hozzák a volt óvoda épületét, és az előzetes igényfelmérés alapján a nyári időszakban vállalják térítési díj ellenében, hogy szünidei gyermekfelügyeletet működtetnek. 12 éves korig várják a dolgozók gyermekeit, a hivatali munkarendhez igazodva, napi 4x-i étkezéssel, programokkal, kirándulásokkal.

Több alacsony keresetű, vagy egyedülálló szülőnek ez azonban gondot okoz, így még ezt a lehetőséget sem tudja kihasználni. Az intézet, mint költségvetési szerv, szűkös költségvetésből gazdálkodik, nincs kerete az ilyen jellegű támogatás biztosítására.
Ennek okán merült fel az intézet vezetésében annak lehetősége, hogy a meghatározott 3 hétre az intézet felvállalná napi 20 gyerek részére az ellátás költségét. Így számos szülő tudná akár 1-1 napra, vagy egy-két hétre beadni a gyereket a napközibe, minden költség nélkül.
A nyertes pályázattal most ez megvalósulhat, biztosított a fedezetet, az intézet biztosítja az óvoda helyiségét, illetve az egyéb felmerülő eszközigényt. A családi napközit működtető egyesület pedig biztosítja a felügyeletet szakképzett gondozókkal, tapasztalattal, hiszen ők évek óta ezzel foglalkoznak. A visszajelzések alapján a gyerekek jól érzik magukat az új óvodában.