Kezdőlap Gasztro Zalai teríték – Háromnapos vadpörkölt és borfesztivál Zalaegerszegen

Zalai teríték – Háromnapos vadpörkölt és borfesztivál Zalaegerszegen

Erdészek, vadászok, lovagrendek felvonulásával, vadászati konferenciával, különleges vadgasztronómiai kínálattal szeptember 2-án kezdődik a háromnapos Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték elnevezésű rendezvény a zalai megyeszékhelyen.

Zalaegerszegen minden adott ahhoz, hogy a vadgasztronómia fővárosa legyen: Zala megye az ország egyik legerdősebb vidéke, területének harmadát vadban is rendkívül gazdag erdők borítják. A megyében mintegy 314 ezer hektáron, 52 vadászterületen zajlik vadászati tevékenység – mondta el Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere az MTI-nek.
Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben e gondolatok jegyében újult meg az őszi fesztivál, idén pedig tovább bővül, színesedik a programkínálat – hangsúlyozta Balaicz Zoltán. Hozzáfűzte: a fesztivál népszerűségét jelzi, hogy míg tavaly a hagyományteremtő szándékkal rendezett első vadpörköltfőző-versenyen félszáz csapat vett részt, idén már 70 társaság jelentkezett, hogy szívesen állna a bográcsok mellé. A versenyszabály szerint egyébként nemcsak vadpörköltet, hanem bármilyen vadból készült ételt elkészíthetnek a résztvevők
Tompa Gábor, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. ügyvezetője kiemelte: a programok színes kavalkádja, a gasztronómiai bemutatók a városba csalogatják a látogatókat, így a rendezvény egyre inkább eléri azt a célját, hogy Zalaegerszeg a vadgasztronómia meghatározó terepe lehessen.
A rendezvénysorozat szeptember 2-án délelőtt vadászati konferenciával kezdődik el. A témák közt szerepel a vadgasztronómia, a vad- és erdőgazdálkodás. A tanácskozáson – amely nemcsak a szakmának szól – mások mellett előadást tart Hidvégi Béla vadász és Orosz György vadfotós is.
A szabadtéri programok nyitányaként péntek délután erdészek, vadászok, lovagrendek vonulnak fel a zalaegerszegi Kossuth utcán, a menetet a Vadászkamara Kürtegyüttes, fúvózenekar, táncegyüttesek és népzenészek kísérik.
A programok három napon át a belvárosban hat helyszínen zajlanak: a fesztivál központi témájához kapcsolódva vadászati divatbemutatót, vadászkutya-felvonulást tartanak. Szerveznek interaktív játékokat, sportversenyeket, a fesztiválnapok zárásaként pedig könnyűzenei együttesek adnak koncerteket.
A kulturális és gasztronómia fesztiválra a szervezők bor- és bordalversenyt is hirdettek, a zalaegerszegi belvárosi éttermek pedig különleges vadgasztronómiai kínálattal készülnek: a speciális étlapon például aszalt gyümölcsökkel töltött vaddisznómájpástétom, szarvasvadász burger, marinált rókagomba saláta vagy például füstölt szarvassonkával tálalt lila káposzta krémleves is szerepel.
MTI 2016. augusztus 26., péntek