Kezdőlap Kultúra Először látható együtt az Erdélyi Panoráma és a Feszty-körkép

Először látható együtt az Erdélyi Panoráma és a Feszty-körkép

A hónap végétől először lesz együtt látható a két nagy magyar történelmi körkép, az Erdélyi Panoráma és a Feszty-körkép, az alkotásokat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban mutatják be.

Kertész Péter, az intézmény igazgatója az MTI-nek szerdán elmondta, az Erdélyi Panoráma – más néven a Bem-Petőfi Körkép – 18 darabját a lengyelországi Tarnow múzeuma adta kölcsön az emlékparknak, abból az alkalomból, hogy Ópusztaszeren rendezik az International Panorama Council jubileumi, huszonötödik közgyűlését.
Szeptember 29-től mutatják be a park látogatóközpontjában, a március végéig látható tárlathoz egy kísérőkiállítás is kapcsolódik az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról – közölte a szakember. Hozzátette: ez lesz az első alkalom, hogy az érdeklődők egy helyen láthatják a Feszty-körképet és az Erdélyi Panorámát.
Tóth Antal, az Emlékpark múzeumi csoportvezetője elmondta, az Erdélyi Panoráma története 1896-ig nyúlik vissza, Jan Styka lengyel festőművész ekkor kapott felkérést arra, hogy készítsen egy körképet az 1848-as forradalom ötvenedik évfordulójára. A művész témául a nagyszebeni csatát választotta, melyben Bem József irányította a magyar seregeket.
A panorámaképhez 1897 áprilisában kezdtek hozzá, és rohammunkában, öt hónap alatt be is fejezték. A festmény készítésében Jan Styka mellett több művész, köztük – a Feszty-körképen is dolgozó – Vágó Pál és Spányi Béla is közreműködött.
A képet először Lengyelországban mutatták be, 1898 márciusában már Budapesten láthatta a magyar közönség, majd Európa több városában is kiállították. Ez azt tette lehetővé, hogy a korabeli panorámaképek szinte szabvány szerint 120×15 méteres méretben készültek, és bemutatásukra ennek megfelelő kialakítású épületek szolgáltak.
A megrendelő azonban hosszú időn át nem tudta kifizetni Jan Stykát, aki végül úgy döntött, feldarabolja a képet, és úgy értékesíti. Az eladás előtt a festő néhány részletet kénytelen volt módosítani az önálló képdarabokon – tudatta a szakember.
Az Erdélyi Panorámából – a jelenlegi ismeretek szerint – 36 részlet maradt fönn, ebből tizennyolcat őriznek Bem szülővárosában, Tarnowban. Ezeket és még az alkotás évében a festmény népszerűsítésre készült két olajnyomatot mutatják be az Emlékparkban – közölte Tóth Antal.

MTI 2016. szeptember 21