Kezdőlap Kultúra Kulturális örökség napjai – Máskor nem látható helyszínek várják az érdeklődőket Szegeden

Kulturális örökség napjai – Máskor nem látható helyszínek várják az érdeklődőket Szegeden

Máskor csak kevesek által látogatható helyszínekre is bejuthatnak az érdeklődők Szegeden a hétvégén, a kulturális örökség napjai alatt, a látogatókat két komolyzenei koncert is szórakoztatja – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar szombaton megnyitja az érdeklődők előtt székházát, a Korzó Zeneházat. A 19. század közepén emelt Zsótér-házat Koczor György Ybl-díjas belsőépítész mutatja be a vendégeknek, akik meghallgathatják a Déja Vu Quartett kamarakoncertjét, megtekinthetik Kass János Kékszakállú-sorozatának a zeneházban elhelyezett darabjait és Zenélők című installációját.
A Szent István téri víztoronyban már péntektől kiállításokkal, érdekes-játékos kísérletekkel, szakmai bemutatóval várják a vendégeket. A mai napig működő műemlékben látható a szikvíz készítését bemutató tárlat, valamint egy fizikatörténeti kiállítás, és ezen a hétvégén a Szegedi Vízmű munkatársainak képzőművészeti alkotásait is bemutatják, szombaton pedig a Király-König Péter Zeneiskola növendékei koncerteznek itt.
A Somogyi-könyvtár szervezésében szombaton és vasárnap is tematikus sétákra invitálják a turistákat és a lakóhelyüket jobban megismerni kívánó szegedieket. A Szecessziós Szeged című programon a századforduló neves építészeinek – Magyar Ede, Lechner Ödön, Raichl J. Ferenc, Baumhorn Lipót és Kótay Pál – kivételes szépségű alkotásait ismerhetik meg az érdeklődők, a másik sétán pedig a város műemléki és helyi védettséggel rendelkező épületeit járják be a résztvevők.
A hétvégén vezető segítségével nézhetnek be a színfalak mögé a vendégek a Nagyszínházban, vasárnap pedig a látogatók előtt is megnyitja kapuit a szegedi városháza, melyet félóránként induló sétán ismerhetnek meg a látogatók. Szakavatott kalauz mutatja be az 1879-es árvíz utáni újjáépítés során Szeged-Alsóvároson emelt lakóházak emlékét őrző Napsugaras Tájházat, melyben gyermekprogramokat, kézműves-foglalkozásokat is tartanak a legkisebbeknek.

MTI 2016. szeptember 14., szerda