Kezdőlap Kultúra Kulturális örökség napjai – Műemléktúra, légoltalmi kiállítás és vízműbemutató Szolnokon

Kulturális örökség napjai – Műemléktúra, légoltalmi kiállítás és vízműbemutató Szolnokon

Több szolnoki intézmény is rendkívüli nyitva tartással várja az érdeklődőket a hétvégén a Kulturális örökség napjain. A színes programok között műemléktúra, légoltalmi kiállítás, vízműbemutató, vízkóstolás, ingyenes tárlatvezetések és restaurátor-műhely látogatása is szerepel.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) a programokat bemutató szerdai sajtótájékoztatón kiemelte a kulturális örökség védelmének fontosságát és arra biztatta a szolnokiakat, hogy látogassanak el a hétvégi programokra, ismerkedjenek meg a város értékeivel. Hozzátette: az identitáserősítés a legfontosabb, hogy „a szolnoki ember érezze, Szolnok az övé”. A program keretében a Varga József mérnök által tervezett, 106. éve üzemelő felszíni víztisztító művet mutatják be az érdeklődőknek szombaton. Nyomon követhető lesz a teljes víztisztítási technológiai folyamat és vízkóstolót is tartanak – tette hozzá a polgármester.
Megtekinthető lesz a vasúti almárium, továbbá várják a látogatókat a Xavéri Szent Ferenc-kápolnába is. Utóbbi a pestisjárványnak állít emléket – mondta Szalay Ferenc. A járványtól megszabadulva Szolnok lakói Xavéri Szent Ferenc tiszteletére és a járványban elhunytak emlékére 1733-ban emelték a kápolnát. A rendezvénysorozat keretében műemléktúrára, rendhagyó városnézésre is invitálják az érdeklődőket szombaton a Vártemplom előtti térről, vasárnap a városháza elől indulva.
Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: egész hétvégén ingyenesen lesz látogatható a milléri Szabadtéri Vízügyi Múzeum. Szombaton és vasárnap is napi két alkalommal tartanak ingyenes tárlatvezetést. Hozzátette: amellett, hogy a szivattyútelep egy szép műszaki emlék, a város történetének is fontos része. Szólt arról is, hogy a Szabadtéri Vízügyi Múzeum azért is különleges, mert még az 1945-ös bombázások nyomai is láthatóak.
A hétvégén a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség egy valódi légoltalmi helyen rendezi be a Légoltalomtól a katasztrófavédelemig című kiállítást. S. Tóth Anikó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője az MTI-nek elmondta: a Jubileum téri kiállításon érdemjelek, karjelzések és hajdani dokumentumok mellett gázszűrővel ellátott csecsemőhordozó-táska és gázmaszk, valamint korabeli oktatóanyag is látható lesz. A hétvégi programok során ki lehet majd próbálni régi és új technikai eszközöket, a vállalkozó kedvűek pedig egy légiriadót is átélhetnek az óvóhelyen. A tárlatvezetés folyamatos lesz, kis csoportokban vagy akár egyénileg is igénybe vehető.
Idén is körbejárhatják a érdeklődők a Damjanich János Múzeumot a „pincétől a padlásig” Gulyás Katalinnal, a történeti, irodalmi és művelődéstörténeti osztály vezetőjével. Emellett a restaurátor-műhelyt is megnyitják a közönség előtt. A program idején a múzeum látogatása ingyenes. A Vendégségben őseink háza táján című régészeti állandó kiállítás tárlatvezetései központjában idén a hitvilág áll. Az egyiket Ősi istenek címmel Mali Péter régész vezeti, a másikat Hegedüs Gabriella régész Istenek végtelen szépsége címmel. Vetített képes előadást tekinthetnek meg Bajnai Zsolt előadásában Új város születik – Fejlesztések Szolnok 900 éves jubileuma idején címmel az érdeklődők.
A szombati programok között szerepel a Tabáni Tájház megtekintése, kézműves foglalkozás, hálókötés, népdaléneklés is. A Nyitott templomok éjszakája program keretében szombaton a belvárosi nagytemplomban tartott ünnepi szentmisét követően a Vivaldi Keresztény Kamarazenekar ad hangversenyt és bemutatják a templom műemléki értékeit is.

bbbr \ brr

MTI 2016. szeptember 14., szerda