Kezdőlap Kultúra Paralimpia 2016 – Érmekben reménykedik a vasasos úszónők edzője

Paralimpia 2016 – Érmekben reménykedik a vasasos úszónők edzője

Mindhárom versenyzőjétől, Pap Biankától, Kézdi Rékától és Illés Fannitól is érmet remél Szabó Álmos, a három vasasos úszónő edzője, bár a felkészülésük nem volt zökkenőmentes a szerdán kezdődő riói paralimpiára.

„Amikor két éve elkezdtük a közvetlen felkészülést Rióra, akkor azt a célt tűztem ki, hogy mindhárom versenyzőm érmes legyen. Ez a helyzet kissé változott az eltelt idő alatt, a kategóriák ugyanis megerősödtek. Ez egy paralimpia, az összes kategóriából itt vannak a legjobbak, persze mi is közéjük tartozunk” – nyilatkozott az MTI-nek a szakember.
Hozzátette: ezzel együtt továbbra is reménykedik az éremszerzésben. Szerinte a legnehezebb dolga Kézdi Rékának lesz, a fő számában, 50 pillangón több komoly ellenfele is van, jelenleg harmadik a világranglistán, úgyhogy ott lehet a dobogó közelében.
„Fanni sajnos a közelmúltban beteg volt, a májusi Európa-bajnokság után egy hónapig nem is edzett, ezt követően műtétre készült, amire végül nem került sor, de jött helyette egy hát- és könyöksérülés, majd egy bakteriális fertőzés, így a felkészülése nem feltétlenül nevezhető ideálisnak, sőt. Ezért úgy gondolom, ha sikerülne érmet nyernie, az felérne két arannyal” – fogalmazott Illés Fanniról Szabó Álmos.
Pap Bianka a 100 méter hát friss Európa-bajnoka, 200 méter vegyesen ezüst-, 400 méter gyorson pedig bronzérmet szerzett madeirai Eb-n.
„Vele kapcsolatban kijelenthetem, hogy várható tőle egy-két érem. 100 háton a legesélyesebb, 200 vegyesen is odaérhet, míg 400 gyorson szerintem egy 4-5. hely néz ki neki. A 100 pillangó a kiegészítő száma, ott jó lenne, ha döntőbe jutna. Neki lesz dolga bőven” – mondta a vasasos úszónők trénere.
A sportolók péntek óta már Rióban készülnek, Szabó Álmos úgy véli, az átállás viszonylag jól sikerült.
„A versenymedence gyors, ha sok ember lesz, és sikerül olyan napon versenyezni, amikor éppen telt ház van, az remek lesz. Bianka és Fanni szeretik a felfokozott hangulatot, szeretik a téthelyzetet, Réka kicsit szorongósabb” – fogalmazott.
Eddig napi két edzéssel készültek, mostantól azonban már csak napi egy gyakorlásuk lesz.

slr \ sgj

MTI 2016. szeptember 6., kedd