Kezdőlap Események Spanyolországban hazatérhet az erdőtűz miatt kitelepített 1400 ember

Spanyolországban hazatérhet az erdőtűz miatt kitelepített 1400 ember

Hazatérhet az az 1400 ember, akit az elmúlt két napban erdőtűz miatt kellett kitelepíteni Spanyolország délkeleti részén, Jávea és Benitachell település között több lakóövezetből – közölte Juan Carlos Moragues, az illetékes valenciai autonóm kormány megbízottja kedden.

Tájékoztatása szerint az érintett területen már nem lángol az erdő, ugyanakkor az oltási munkálatok nem fejeződtek be. A kitelepítettek többsége idős, külföldi állampolgár, akik most visszatérhetnek ideiglenes szállásukról, és felmérhetik, hogy keletkezett-e kár az ingatlanjukban. Sajtóbeszámolók szerint több ház és autó vált a lángok martalékává, vagy perzselődött meg.
A hatóságok szerint 812 hektárnyi területet pusztított el az erdőtűz, amelyet szándékosan okozhattak. A rendőrség a lakosság segítségét kérte a gyújtogató vagy gyújtogatók kézre kerítéséhez.
Továbbra is küzdenek a lángokkal 40 kilométerrel arrébb, Bolulla település közelében, ahol körülbelül száz embernek kellett éjszakára elhagynia otthonát.
Erdőtűz miatt Menorca szigetén is kitelepítéseket rendeltek el; 80 hektár kapott lángra, emiatt mintegy 600 embernek, többségében turistáknak kellett ideiglenes szálláson tölteniük az éjszakát.
Spanyolországban a nyári hónapokat tartják fokozottan tűzveszélyes időszaknak, ám az elmúlt napokban, szeptemberben szokatlan hőhullám érkezett az Ibériai-félsziget déli, délkeleti részére.
A spanyol meteorológai szolgálat (AEMET) tájékoztatása szerint több helyen megdőlt a szeptemberi melegrekord, Sevillában például hétfőn 44,6 fokot mértek.
Az ország ötven tartományából tizennégyben rendeltek el hőségriasztást, 40 fokot meghaladó várható hőmérséklet miatt. Az előrejelzések szerint szerdától érkezhet az enyhülés.

kfkr \ bpt

MTI 2016. szeptember 6., kedd