Kezdőlap Események Több mint 5 millió forint adomány a Bács-Kiskun Megyei Kórház számára

Több mint 5 millió forint adomány a Bács-Kiskun Megyei Kórház számára

Szeptember 10-én,Kecskeméten a Richter Egészségváros Programon több ezer ember tett egészségéért, segítve egyben a Bács-Kiskun Megyei Kórház eszközbeszerzését. A megelőzést szolgáló és az egészség megőrzésére nevelő rendezvény elérte célját: a kecskeméti lakosság aktivitásának köszönhetően 5.394.300forint került átadásra, melyet a kórház a koraszülött-újszülött részleg számára lélegeztető gépek, valamint stroke betegek számára infúziós ágyak beszerzésére fordít.

 

Erős összefogás jellemezi Kecskemét városát és lakóit, akik saját egészségük védelmében, valamint kórházuk érdekében már a rendezvény hivatalos megnyitásától kezdve aktívan részt vettek az egyes programelemeken.Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony üdvözölte a jelenlévőket, külön megköszönve a téren lévő orvosok áldozatos munkáját, és a Richter Gedeon Nyrt. felajánlását: „A Richter több, mint száz éves múltra visszatekintő, ízig-vérig magyar Társaság, aki velünk él, rólunk gondoskodik már hosszú ideje, külön figyelmet szentel a nőkre és a női egészségügyi problémákra. Örülök neki, hogy polgármester asszonyként tolmácsolhatom feléjük ezt a köszönetet. Az egészségünk a legnagyobb kincsünk, kívánom mindenkinek, hogy a mai nap egy olyan töltetet és segítséget hozzon, amivel boldogan tudunk továbblépni és a mindennapi bajainkat, problémáinkat, gondjainkat az egészséges lelkünkkel és testünkkel tudjuk legyőzni.” – köszöntötte az összegyűlteket polgármester asszony.

A lakosoknak számos területen adódott lehetőségük ingyenesen egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni a megyei kórház szakembereinek segítségével. A legtöbben vérnyomásukat, mintegy 757 fő, és koleszterinszintjüket – több mint 361 fő – mérették meg. A két vizsgálat különös jelentőséggel bír hazánkban, hiszen statisztikák szerint minden második ember szív- és érrendszeri megbetegedésben hal meg. Emelkedett érték a vérnyomásmérésen átesettek 30%-nál, míg magas koleszterinszintet a szűrésen részt vettek negyedénél regisztráltak. Csontsűrűség mérésen 240-en vettek részt, a szakemberek 60főt irányítottak további szakorvosi ellátásra. A betegség elsősorban a nőket, illetve az 50-60 éves korosztályt érinti. A prosztatarák a férfiak daganatos halálozásának első három leggyakoribb oka között szerepel. Az ingyenes prosztata vizsgálatot 243-an keresték fel, több esetben javasoltak további kivizsgálást a szakorvosok. Az asztma szűrésen részt vettek közül 14fő tüdőszűrő szakrendelésre irányított beteg kiszűrése történt. 72 lakos élt az érszűkület-vizsgálat lehetőségével, 5 főnél diagnosztizáltak artériás érszűkületet. A nap folyamán véradásra is volt lehetőség, melyre 44 fő jelentkezett.

A hazai gyógyszercég egészségnevelő kezdeményezése mellé számos ismert személy állt. A rendezvényre látogató lakosoknak lehetőségük volt személyesen találkozni a Richter Egészségváros fővédnökével, Rudolf Péter színművésszel, nagyköveteivel: Rákóczi Ferenc műsorvezetővel, Katus Attila aerobik világbajnokkal, Radványi Dorottya, Jaksity Katalin műsorvezetővel, Rácz Zsuzsa írónővel és Nagy Tímea olimpikonnal, akik a program keretében személyes példájukkal is az egészséges, kiegyensúlyozott életvitelt hirdették. Számos tartalmas családi program kísérte a napot, a gyerekeket bábszínház, játszóház, arcfestés várta, kulturális kikapcsolódásként pedig Richter Gedeon életéről készült filmet lehetett megnézni.

Délután Dr. Kelemen Edit neonatológus főorvosnő felhívására a nagyszínpadra álltak azok a gyermekek, akik koraszülöttként jöttek a világra vagy a koraszülött osztály betegei voltak a Bács-Kiskun Megyei Kórházban. Lila lufik alatt, különleges pólókban vonultak a legkisebb óriások és szüleik, nagyszüleik, hogy aztán Szabóné Csikai Ágnes zenepedagógus gitárkíséretével együtt énekeljenek. „Büszkén mondhatom, hogy olyan csapat állt össze mind a nővérek, mind az orvosok szintjén, amelyet mindannyian egy irányba húzunk, és a cél az, hogy csak mosolygós anyukákat és apukákat lássunk az osztályon” – mondta Dr. Kelemen Edit Richter Aranyanyu díjas főorvosnő.”

A nap zárásaként Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetője adta át Dr. Svébis Mihály főigazgatónak a Bács-Kiskun Megyei Kórházat megillető 5.394.300 forintos adományt.