Kezdőlap Gazdaság Tőzsde – Veszteséges nyitás várható Európában

Tőzsde – Veszteséges nyitás várható Európában

Gyenge kezdésre lehet számítani hétfőn a főbb európai tőzsdék nyitásakor.

A határidős indexjegyzések alapján az európai tőzsdék hétfőn egy százalék körüli gyengüléssel nyithatnak. Fontosabb, piacbefolyásoló jelentőségű makrogazdasági adat közzététele nem várható. Nagyobb tőzsdei cég nem tesz közzé eredménybeszámolót.
Pénteken az európai indexek nagy veszteséggel zártak az olajár esését és a német export júniusi 2,6 százalékos csökkenését mutató adatok nyomán. A német export 2015 augusztusa óta a legnagyobb havi csökkenést szenvedte el.
A frankfurti DAX index 0,95 százalék csökkenéssel fejezte be a napot és heti eredménye is csaknem egy százalék veszteség lett. A londoni FTSE-100 index 1,19 százalékkal gyengült pénteken, és másfél százalékos mínusszal fejezte be a hetet. A párizsi CAC-40 index pénteki eredménye 1,12 százalék veszteség, heti eredménye 1,18 százalék veszteség lett.
Az euróövezeti EuroStoxx50 index pénteken 0,98 százalékot veszített, a hetet pedig 0,84 százalékkal mínuszban fejezte be. Az európai FTSE Eurofirst 300 index 1,05 százalékkal gyengült pénteken, heti eredménye pedig 1,4 százalék veszteség.
Pénteken az amerikai indexek is nagy, a Brexit óta a legnagyobb veszteséggel fejezték be a kereskedést, reagálva a Boston Fed elnökének kijelentésére, amely szerint ideje lenne szigorítani a monetáris politikán az amerikai gazdaság túlhevülésének elkerülése végett. A DJIA-30 index majdnem négyszáz ponttal, 2,13 százalékkal esett. Az S&P-500 index vesztesége 2,45 százalék, a Nasdaq Composite indexé 2,54 százalék lett. Az indexek a hetet is csaknem két és fél százalék veszteséggel fejezték be.
Az ázsiai indexek szintén nagy gyengüléssel indították el a hétfői napot, az amerikai piacokhoz hasonlóan szintén a Fed küszöbön álló kamatemelésétől tartva. Az európai kereskedés kezdete előtt szűk két órával Tokió másfél százalék, Hongkong két és fél százalék veszteségben állt, Szöul pedig két százalékkal gyengült. A sanghaji és sencseni tőzsdék közös indexének vesztesége is meghaladta a két százalékot.

edi \ egr \ ppd

MTI 2016. szeptember 12., hétfő