Kezdőlap Zenei élet Borbély Műhely: Gyere hozzám estére

Borbély Műhely: Gyere hozzám estére

Két esztendővel előző BMC Records albuma után ugyanennél a kiadónál Borbélyék ismét egy kiérlelt produkcióval hallatnak magukról. Egy olyan lemezzel, mely méltó az előadók magas presztízséhez, és amelyre érdemes odafigyelni.

Borbély Mihály letisztult, belső nyugodtságot sugárzó, népzenei hatásokkal gazdag – vagy talán inkább helyesebb úgy fogalmazni: hogy abból építkező zenéje immáron évtizedek óta a magyar jazz egyik üdítő színfoltja. Az idén év végén hatvanadik születésnapját ünneplő legendás szaxofonos, klarinétos, tárogatós nemzetközi és hazai porondon egyaránt unikum: akár a Vujicsics-együttessel – akár jazz-zenekaraival, mint a Borbély Mihály, Tálas Áron – zongora, Horváth Balázs – nagybőgő és Baló István – dob alkotta kvartettel: a Borbély Műhellyel hallat magáról.

2014-es nagy sikerű Hungarian Jazz Rhapsody című harmadik albumukat követően 2015 őszén a Borbély Műhely legfrissebb anyagát rögzítette a BMC stúdiójában. A Gyere hozzám estére! 11 számának többségét Borbély Mihály jegyzi, három darabnál az együttes egy-egy tagjával társszerzőként, de a kivételes tehetségű Tálas Áron egy saját szerzeménye is helyet kapott a lemezen. A stúdiófelvételen gyönyörűen érvényesül a zenekar érett hangzása, a kompozíciókban a magyar és balkáni zenék, Liszt, Bartók, Kodály, valamint a kortárs jazz éltető ereje és líraisága, megőrizve az improvizációkban a koncertjeikről oly jól ismert frissességet és spontaneitást.

Borbély különlegesen letisztult zenei világa megragadóan bontakozik ki a négy nagyszerű zenész által – kerülve az egyre divatosabb, és sok esetben sekélyes crossover társulatok közönségességét, vagy éppen egyes etno-jazz társulások sekélyességét. Borbélyék más kávéház – és nem csak azért hitelesek, mert nem tegnap kezdtek el foglalkozni ezzel az irányzattal. Érdemes meghallgatni: igazán igaznak ható, töltést hordozó, gondolati zene ez.

Komlós József JR