Kezdőlap Események „EGY NÉP KIÁLTOTT…”

„EGY NÉP KIÁLTOTT…”

„EGY NÉP KIÁLTOTT…”

Különleges festményekből nyílik emlékkiállítás az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Kecskeméti Katona József Múzeum „CIFRAPALOTA” Kiállítóhelyén. Görgényi István (1915-1973) tatabányai festőművész az 1956-os forradalmi eseményeket, és a megtorlást megörökítő művei titokban készültek. Halála után évtizedekig egy pincében feküdtek portréi és tájképei. A lazán felkent művek alatt azonban a restaurálás során több mint félszáz, a forradalmi eseményeket és a megtorlást ábrázoló, allegorikus, drámai hatású művet találtak a restaurátorok.

Az 1956-os forradalom képhagyatékának legnagyobb kollekcióját alkotta meg Görgényi István. A kiállításban a már restaurált festmények mellett megismerhetik a látogatók a feltárás egyes fázisait, azt hogy a „fedőképek” alól hogyan kerültek elő a történelmi alkotások.

A kiállított anyag Rigó Erik tatabányai vállalkozó és mecénás tulajdona, aki e vándorútra bocsátott kollekciót az 1956/2016 – a Magyar Szabadság Éve alkalmából az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emlékének ápolására létrehozott Emlékbizottság anyagi támogatásával adja közre.

Kiállítás megnyitó: 2016. október 21. 17:00

Megtekinthető: 2016. november 20-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 17 óra között.

KKJM Cifrapalota Kiállítóhelye. Kecskemét, Rákóczi út 1. – [email protected]